Pašta Artisana je plod rada vrijednih ruku Helene i Danijela u OPG Carić – temelj su zdrave i kvalitetne namirnice iz pićanskog luga!

Svijet se mijenja, to je jasno svima i u svakom trenutku. U godini iza nas primjetno je ogromno ‘okretanje’ stanovništva ka kupovanju od samih proizvođača, a trgovački centri i ‘preprodavači’ svih vrsta sve su manje ugodna opcija. Zbog toga, priče kao što je ona Danijela i Helene Carić djeluju sve logičnije i sve veći broj ljudi konzumira hranu za koju se zna kako je od polja stigla do naših tanjura.

OPG Carić iz Runki pokraj Zajci postoji od 2013. godine kada je pretežito najviše s povrćem i jagodama krenuo Danijel Carić, a onda je tri godine kasnije životnu i poslovnu priču upotpunio sa suprugom Helenom.

Danas već četiri godine sade žitarice, među kojima i pir, te su ove godine krenuli s plasiranjem na tržište pašte koja ima dva sastojka – brašno i vodu. Bez ikakvih aditiva, jaja ili bilo čega ostalog, pašta Artisana je ono što možemo nazvati – istinski zdravim proizvodom.

Zašto Artisana? „The Art of making pasta“ je moto zbog kojeg su to spojili s riječi „sano“ koja u pojedinim jezicima (ne samo talijanskim) znači zdravo. Dakle, možemo reći kako je Artisana ime zdrave pašte OPG Carić.

Dostavljaju diljem Istre i do Rijeke, a pokreću uskoro i webshop, a mnogo upita primaju i Facebook stranice. Trenutni kapacitet mlina, stroja za paštu i sušare je 100 kilograma dnevno pa ne treba strahovati kako neće biti za svih.

Što se tiče samog procesa izrade pašte, ona se suši minimalno 12 sati. Princip je sporog sušenja u kojem pašta zadržavaju svoje vitamine i minerale te je važno naglasiti kako se brašno melje s kamenim mlinom što održava kvalitetu te namirnice.

Kada je u pitanju sama obrada tla i uzgoj žitarica, ponosno ističu kako se ne radi s umjetnim gnojivima. Prinos standardno ovisi o vremenskim prilikama, ali su dosad većinom uvijek zadovoljni nakon žetve. Pokazali su nam i mlin koji funkcionira na principu hladnog pogona, ništa se ne zagrijava i brašno „izlazi“ vani hladno.

Pir je, za one koji ne znaju (a takvi smo, moramo priznati, bili i mi) – jedna od najstarijih vrsta žitarica. Potječe iz Azije, a putem Bliskog istoka proširila se na Europu gdje je postala vrlo popularna. Koristi se u prehrani djece i starijih osoba jer ga je iznimno lako probaviti. Pir podnose i osobe koje su alergične na gluten iako sadrži tragove glutena, ali nije invazivan kao pšenica i druge slične žitarice.

Objasnili su nam i proces: „Ima nekakvu vanjsku opnu pa ga moramo na ljuštilici očistiti, a onda prolazi i kroz selektor pa su njegovi prinosi manji, a zbog toga je i nešto skuplji. Tek onda se melje pa se onda mijesi, oblikuje i suši.“

U svijetu pašte iznimno se cijeni ona izrađena iz brončanog kalupa, a baš je takva Artisana OPG Carić, a onda i kad na to dodamo hrapavu strukturu, jasno vam je koliko se dobro umak „lovi“ na nju. Koliko jako paze na kvalitetu namirnica, govori i podatak o durum pšenici, koju su posadili te je imaju jedni od rijetkih na našem području.

Inače, Durum pšenica zapravo je tvrda pšenica, a još se odlikuje posebnom veličinom te bogatim sadržajem bjelančevina. Ova vrsta pšenice sadrži čak 50 posto više bjelančevina od obične pšenice. Durum pšenica bogata je mineralima koji su izrazito važni za zdravlje našeg organizma. Za kraj, podsjetimo da trenutno rade tjesteninu od integralnog pšeničnog i pirovog brašna, a imaju i kombinaciju gdje spajaju konoplju sa pirom te buču sa pšenicom.

Uz to, kod njih možete kupiti integralno i polubijelo brašno pira, ali i pšenice, te bijelo brašno pšenice, ali i integralni pirov ili pšenični griz. U ponudi imaju i integralno brašno raži te kukuruzno brazno i palentu. Za informacije i narudžbe možete ih dobiti na broj 091 540 1255 (Viber ili WhatsApp također).

Nećemo uopće više hvaliti ni Danijela, ni Helenu ni njihovu Artisanu, već samo preporučiti njihove namirnice za koje je na svakom koraku vidljivo kako se radi o izrazitoj kvaliteti, onoj koja nastaju iz mukotrpnog rada. Danijela najčešće viđamo na traktoru ili u poslu pa nam je stvarno drago da su uspjeli naporan rad oploditi odličnim proizvodom.

I da, za one zabrinute – ovo je samo dodatak njihovoj paleti voća i povrća koje nude tijekom cijele godine. Ne brinite, i u narednom periodu moći ćete kod njih nabavljati kupus, paprike, malancane, dinje, jabuke, lubenice, pomidore i sve ostalo, naravno – u sezoni ili po naše, „štajunu“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još