Obnovljen labinski stacionar; Grad Labin sprema poticajne mjere za zapošljavanje zdravstvenih djelatnika

U Domu zdravlja Labin, dr. Lino Peršić, danas je održana svečanost obilježavanja završetka radova na adaptaciji stacionara. Naime, u veljači ove godine završena je adaptacija prostora stacionara, koja se odvijala u fazama, a sveukupno je trajala četiri godine.

Kompletno su obnovljene sve bolesničke sobe, kao i radni prostori zdravstvenih djelatnika. Ukupna vrijednost investicije je 1,8 milijuna kuna, od čega je nešto više od milijun kuna financirano iz decentraliziranih sredstva, 706 tisuća kuna iz vlastitih te gotovo 90 tisuća kuna iz donacija.

Prije rekonstrukcije stacionar je imao 8 soba, od kojih 7 trokrevetnih i jednu četverokrevetnu te je mogao smjestiti 25 pacijenata. Rekonstrukcijom je broj mjesta za smještaj pacijenata ostao isti, ali je povećan broj soba na 9. te su osigurani uvjeti za smještaj palijativnih pacijenata.

Rekonstrukcijom je uz ordinaciju liječnika i glavne sestre, formiran i poseban prostor ambulante stacionara, kojeg ranije nije bilo, a u kojem se mogu vršiti i manji kirurški zahvati te drugi medicinski postupci koje nije moguće obavljati u sobama za smještaj pacijenata.

Izvedena je potpuna rekonstrukcija svih sanitarnih čvorova za pacijente te povećanje njihovog broja s 2 na 4, što je po pravilniku, minimalan broj za postojeći broj stacionara.

Olakšan je pristup za polupokretne i nepokretne pacijente niveliranjem svih površina na istu razinu i proširenjem svih ulaza. Također, proširen je dio hodnika koji je dobio dodatne komunikacijske spojeve, kojima je olakšan pristup osoblja i pacijenata svim sobama, kao i ordinaciji liječnika i ambulanti stacionara.

Zamijenjeni su svi podovi i stropovi ugradnjom energetski učinkovitije rasijete te je obnovljen sustav klimatizacije u svim sobama.

Današnjoj svečanosti nazočio je istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Labina Valter Glavičić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić, voditelj Ispostave Labin dr. Davor Rimac, načelnica Općine Raša Glorija Paliska, predstavnik Općine Kršan Boris Rogić te predstavnici tvrtke Carel, Rafaelle Rossi i Sanja Radas.

Novim namještajem opremljene su ordinacije, ambulanta, kuhinja u dnevnom boravku za pacijente, kao i priručna kuhinja za osoblje. Trenutno je u tijeku postupak nabavke novih kreveta uz donaciju tvrtke Carel Adriatic u iznosu od 73 tisuće kuna, a Dom zdravlja u iznosu od 53 tisuće kuna donirala je i Udruga osoba s invaliditetom Labin na čemu se uvodno zahvalio dr. Davor Rimac, voditelj labinske ispostave Doma zdravlja. Naglasio je i kako je tijekom cijelog vremena obnove stacionara isti bio u funkciji te se posebno zahvalio cjelokupno osoblju na požrtvovnom radu.

Župan Miletić istaknuo je važnost ovakvih investicija te istaknuo kako Istarska županija kontinuirano ulaže u zdravstvene ustanove naše županije, a istarski domovi zdravlja kojima je Županija osnivač jedan su od ključnih segmenata našeg sustava zdravstva uz OB Pula i Nastavne zavode za Hitnu medicinu i Javno zdravstvo, Specijalnu bolnicu Martin Horvat te Istarske ljekarne.

Značajna sredstava su uložena, ali nakon ovog obilaska uvjerili smo se koliko su uvjeti poboljšani a kroz sljedeće tri godine ulažemo i dodatna značajna sredstva u zdravstvene ustanove, zaključio je Miletić.

„Velika zahvala svima koji su sudjelovali u ovoj obnovi labinskog stacionara na koji smo oduvijek posebno ponosni, posebno zbog kvalitete medicinskog kadra, a sada i zbog uređenosti i uvjeta koji su definitivno na razini Opće bolnice Pula. Sve je ovo jako lijepo i pohvalno, no medicinsku zaštitu i ustanovu ne čini beton i zidovi već kvalitetan kadar i požrtvovno osoblje. Tim na čelu s dr. Vlačić vrhunski je kolektiv te ih još jednom pohvaljujem, a s obzirom da znamo kako su upravo djelatnici u zdravstvu uvelike deficitarni kadar, Labin je spreman pomoći na više načina kako se ne bi doveli u situaciju da nam nedostaje ljudi. Stoga, želja nam je da kroz poticaje poticajne gradnje obiteljskih kuća ili osiguranju stanova za medicinsko osoblje pridonesemo ovom sve raširenijem problemu. Uskoro će biti završen i Dom za starije koji će također imati svoje potrebe i stoga kao grad stojimo na raspolaganju da naši sugrađani imaju najbolju moguću skrb kakvu i zaslužuju.“ – istaknuo je gradonačelnik Glavičić nadovezujući se na uvodne riječi ravnatelja Istarskih domova zdravlja Ante Ivančića koji je posebno istaknuo važnost ove teme deficitarnih kadrova o kojima treba razgovarati.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još