NE PONOVILO SE | Na današnji dan Srebrenica je postala krvavi pečat ludih vremena

Na današnji dan, prije točno 26 godina, dogodio se jedan od najružnijih zločina kojima je ovaj prostor svjedočio.

Udružene srpske jedinice iz Srbije i s područja Bosne i Hercegovine, pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića uz direktnu podršku vojno-političkog rukovodstva Savezne Republike Jugoslavije, 11. srpnja 1995. u prisustvu nizozemskih jedinica u sastavu UNPROFOR-a, osvajaju Srebrenicu i u roku od tri dana čine stravičan genocid nad nevinim bošnjačkim civilnim stanovništvom.

Lokalno stanovništvo nije imalo mogućnost obrane, jer je svo naoružanje, oduzeto 1993. godine, bilo uskladišteno kod UN snaga. Istog dana ubijeno je na stotine civila i započela golgota desetine tisuća ljudi. Deset tisuća njih zauvijek će ostati bez traga u šumama između Srebrenice i Tuzle, odnosno Srebrenice i Kladnja.

Nakon srebreničkog genocida ništa više nije kao što je bilo prije. Srebrenica će ostati krvavi pečat dvadesetog stoljeća. Na preliminarnom popisu ubijenih Srebreničana trenutačno se nalaze 8372 imena, a 12000 ljudi se vodi kao nestalo. Nažalost, svakodnevno se iskopavaju nove masovne grobnice, pa popis s ubijenim Srebreničanima svakodnevno raste.

Da se nikad ne ponovi.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još