Lerotić: Država bi morala naći sredstva za pomoć osobama s invaliditetom!

Zastupnik IDS-a Marin Lerotić danas se u Saboru opet osvrnuo na temu osoba s invaliditetom. Naime, istaknuo je kako je njihov život ionako dodatno otežan u društvu a zbog potresa tijekom 2020. došlo je do novih prepreka za njih.

– Što mi kao država i društvo, ali i kao saborski zastupnici možemo učiniti da podignemo standard i olakšamo život osobama s invaliditetom? Jedan od prioriteta svakako bi trebalo biti reguliranje pitanja osobnih asistenata kroz izglasavanje novog zakona, kako bi se proširio krug korisnika osobnih asistenata, budući da su osobni asistenti od velike važnosti za osobe koje imaju određene posebne potrebe. No donošenje tog zakona se godinama već odgađa.  Čak i nakon 15 godina usluge osobnog asistenta se provode još uvijek samo kao pilot projekti te je krajnje vrijeme da se to pitanje riješi, govori Lerotić.

– Kao klub IDS-a podnijeli smo amandman da se iznos osobne invalidnine poveća za 250 kuna, sa  1500 na 1750 kuna, ali niti to nije prihvaćeno, ističe Lerotić.

Na kraju, zastupnik je pozvao Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstvo financija da u pripremama državnog proračuna za iduću godinu vode računa o tome jer ako stvarno postoji politička volja za pomoć osobama s invaliditetom tada će se zaista i pronaći potreban novac.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još