Lerotić: Hitna medicinska pomoć je jedina žurna služba bez prava na beneficirani staž! Apsurdno!

Danas je u Saboru zastupnik IDS-a Marin Lerotić, ukazao na problem djelatnika hitne medicinske pomoći.

„Već neko vrijeme, svakog ponedjeljka točno u podne u cijeloj Hrvatskoj čuju se sirene iz vozila hitne pomoći i to ne kao znak da jure na intervenciju, nego kao znak da se čuju njihovi vapaji i njihova molba! Ukratko rečeno, hitnoj pomoći treba pomoć“, naglasio je Lerotić.

Istaknuo je kako posljednjih nekoliko mjeseci glasno traže beneficirani radni staž na koji su imali pravo, no to pravo im je krajem devedesetih godina oduzeto. Dodao je kako pale rotacijska svjetla, objavljuju uznemirujuće fotografije iz vozila, prepričavaju mučne scene s intervencija, obraćaju se nadležnima, a sve kako bi ukazali na ogromnu količinu stresa i važnost posla koji obavljaju.

Napomenuo je kako ne traže ništa nerealno i nemoguće, već beneficirani radni staž na koji imaju puno pravo s obzirom na težinu posla koji obavljaju, kao i iznimno teške radne uvjete jer je to posao u kojem se svakodnevno troše i psihički i fizički i iluzorno je očekivati da mogu imati jednaku reakciju i brzinu s primjerice 60 godina života.

„Kao što sami kažu, to su stresne situacije koje ostave posljedice i vrlo je teško na takvom radnom mjestu odvojiti poslovno od privatnog jer neke scene im ostanu urezane u sjećanje ne cijeli dan, nego nažalost i cijeli život. Baš zato su se obratili mnogima, ministru zdravstva Berošu, ravnateljici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Grba Bujević ujedno kolegici saborskoj zastupnici HDZ-a, a najavili su i novi prosvjed pred Markovim trgom, u četvrtak 14. travnja“, kazao je Lerotić i naglasio da iako ih i ministar zdravstva i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu podupiru, prebacuju lopticu na Sindikat i poslodavca, a rješenja za njihov problem još uvijek nema.

Lerotić je u ime IDS-a dao punu podršku djelatnicima hitne medicinske pomoći i apelirao na nadležne institucije da im se što prije omogući pravo na beneficirani radni staž jer su oni jedina žurna služba koja to pravo nema te zaključio kako se za ovakvu situaciju u narodu kaže „pametnom dosta“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još