NEMA SURADNJE – NOVI IZBORI! Možemo! u Pazinu tjera lisicu, hoće li umjesto toga istjerati medvjeda?

U Gradu Pazinu zanimljiva je situacija. Nitko nije uspio u dva navrata složiti većinu u Gradskom vijeću, a IDS je predložio da u koaliciju uđu s platformom Možemo!. Iako je djelovalo kako postoji mogućnost za to, danas je platforma Možemo! obznanila svoju odluku.

„Poštovani simpatizeri i simpatizerke, poštovana javnosti,

uoči posljednjeg pokušaja da se konstituira Gradsko vijeće Pazina, Politička platforma Možemo! sa svojih četvero vijećnika i vijećnica u Vijeću apelira da se relativna većina konačno dogovori i predloži predsjednika Vijeća kako bi se to ključno predstavničko tijelo građana konačno konstituiralo.

Na žalost, dosad nisu urodili plodom razgovori oko konstituiranja Gradskog vijeća koji su se, na poziv gradonačelnice, odvijali kroz zajedničke sastanke svih političkih opcija zastupljenih u Gradskom vijeću. 

Prije 1. konstituirajuće sjednice, predstavnik koalicije IDS-HSU-HNS najavio je kandidaturu njihovog vijećnika Marka Brešćića za predsjednika Gradskog vijeća, a Možemo! kandidaturu svoje vijećnice Tanje Grubiša za predsjednicu. Vijećnik SDP-a podršku je dao Tanji Grubiša, a vijećnik HDZ-a je najavio kako svoj glas neće dati niti jednoj političkoj opciji.

Na 1. konstituirajućoj sjednici Breščić je dobio 6 glasova (koliko iznosi broj vijećnika koalicije IDS-HSU-HNS), Tanja Grubiša 5 (4 Možemo! i 1 SDP). Jedan je glas bio nevažeći, a jednog nije bilo, s obzirom da je vijećnik Mrak (Nezavisna lista) opravdao svoje odsustvo.

Prije 2. konstituirajuće sjednice, Možemo! je pokušalo pronaći točku kompromisa te je predloženo g. Mraku da se kandidira, međutim, on je to otklonio.

Tako je druga konstituirajuća sjednica završila sa sličnim ishodom kao prva (IDS-HSU-HNS 6 glasova, Možemo! 6 glasova i 1 nevažeći).

Na sastanku prije treće konstituirajuće sjednice IDS je ponudio Možemo! podjelu funkcija na dvije godine.

Nakon konzultacija, lokalna grupa i Vijeće Političke platforme Možemo! otklonili su mogućnost dogovora s IDS-om.

Naša politička agenda je politička promjena i naši su birači i biračice glasali/e za promjene te bismo ulaskom u dogovore s IDS-om izdali svoju vjerodostojnost i lojalnost prema svojim biračima.

No, smatramo kako je i dalje moguće da se Gradsko vijeće konstituira u četvrtak 22.7.2021. budući da postoji više načina do 7 potrebnih glasova.

Naša pozicija je da za predsjednika ili predsjednicu Gradskog vijeća možemo podržati Možemo!, Nezavisnu listu ili SDP.

U slučaju da IDS formira većinu, što će im otvoriti mogućnost za rušenje proračuna i izazivanje prijevremenih izbora u budućnosti,  bit ćemo aktivna opozicija u Gradskom vijeću.

Najgora opcija bila bi da nitko ne formira većinu, jer tada slijede novi izbori za Gradsko vijeće što nije dobro ni za koga i nadamo se da toga ipak neće doći”, poručili su iz Možemo! Pazin.

Ovo znači da u Pazinu slijede novi izbori, a da je donedavni gradonačelnik Renato Krulčić ipak možda bio preoptimističan kad je u Podcastu Učka izjavio kako misli da Pazin nije “polariziran” grad. Čelnica platforme Možemo! u Pazinu, gradonačelnica Suzana Jašić, dakle definitivno ide prema novim izborima, a hoće li se dogoditi da tjeraju lisicu, a istjeraju medvjeda, ostaje nam za vidjeti…

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još