Marin Lerotić: “Svaki dan dug države raste za 35 milijuna kuna, a to je odgovornost i neuspjeh Vlade!”

Zastupnik IDS-a Marin Lerotić danas je u Saboru sudjelovao u raspravi o rebalansu državnog proračuna te istaknuo kako su proračun i rebalans proračuna bolne teme hrvatske stvarnosti.

Naglasio je da se ovim rebalansom očekuju deficit iliti minus na kraju godine od 12,9 milijardi kuna, odnosno 2,9% BDP-a te naglasio kako su to zaista ogromne brojke koje si teško tko od naših sugrađana može uopće predočiti.

“Svake minute dug naše države naraste za 24.500 kuna, svaki sat dug naraste za 1.472.600,00 kuna, odnosno svaki dan dug naraste za više od 35 milijuna kuna! Što to znači? S obzirom da to moramo pokriti zaduživanjem, to je kao da svaki dan odete u banku i dignete kredit od 35 milijuna kuna. Nadrealno, neodrživo i dugoročno pogubno”, kazao je Lerotić.

Pohvalio je činjenicu što nije došlo do povećanja rashoda,  no podsjetio je kako smo  doživjeli fijasko s povlačenjem sredstava, za što smatra da je velika šteta propuštene prilike.

“Dodatno, povećava se proračun Ministarstva gospodarstva, čovjek bi se ponadao da smo napokon prepoznali prioritete, ali ipak ne. Država mora platiti izgubljenu arbitražu s MOL-om u iznosu od 1,8 milijardi kuna i to je poraz ove Vlade, priznali vi to ili ne! Plaćamo dugove, umjesto da ulažemo u inovacije, proizvodnju, tada bi stvarali nova radna mjesta, ljudi nam ne bi iseljavali, imali bi radnike, a ti isti radnici bi punili proračune gradova i općina. Tada ne bi trebali potrošiti 1,2 milijarde kuna na vrtiće i NPOO-a, gradili bi ih gradovi”, posebno je napomenuo Lerotić.

Stava je da je za napredak države potrebno naučiti koristiti vlastite potencijale, poput državnih zemljišta i državne infrastrukture koja je zapuštena i takva propada, umjesto da se pronađe način da se ista stavi u funkciju gospodarskog napretka i razvoja i tek tada će Fondovi EU biti ono što zapravo i trebaju biti – dodana vrijednost, a ne temelj na kojem gradimo.

Osvrnuo se na najavljenu reformu zdravstva, odnosno novu centralizaciju sustava te podsjetio kako zapravo 80% svih dugova u zdravstvu generiraju bolnice koje spadaju pod državu, a osim toga skrenuo je i pozornost na dug prema veledrogerijama koji neumoljivo raste i o kojem se nažalost intenzivno govori samo kada dođe voda do grla – odnosno kada postane upitno hoće li pacijenti imati lijekove.

“Kada iz Istre tražimo 500 tisuća kuna za rješavanje problema zbrinjavanja građana sjeverozapadne Istre u bolnici u Izoli, onda novca nema, a nema ni rješenja na vidiku, iako stalno slušamo obećanja”, istaknuo je saborski zastupnik IDS-a te zaključio kako je ovaj rebalans pravi poraz politika ove Vlade jer unatoč rastu prihoda od PDV-a i poreza na dobit za preko 4 milijarde kuna, smanjenja duga gotovo pa i nema, a osim toga nismo dovoljno porezno rasteretili ni građane, ni poduzetnike, nedovoljno potičemo inovacije i investicije i nismo proveli niti jednu ozbiljnu reformu.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još