CRTICE IZ SABORSKIH KLUPA | Etika i politika moraju ići ruku pod ruku

PIŠE: Tulio Demetlika

Dragi čitatelji portala Labinska Komuna,

nakon poduže pauze i na zamolbu dragog Remza Zalihića, vraćam se pisanju kolumne „Crtice iz saborskih klupa“, s ciljem da svima onima koje zanima što se događa u Saboru imaju priliku čitati „iz prve ruke“. Prije svega, želim se zahvaliti svima na porukama podrške, ali i na konstruktivnim prijedlozima, pa i kritika koje ste mi, što uživo, što drugim kanalima, uputili u posljednje vrijeme. Pozivam vas da to činite i dalje, jer smatram da svi koji se bave javnim poslom, moraju više slušati nego pričati.

Tim rečeno, vratimo se natrag na aktualnosti u Saboru. Jedna od tema koja se posebno medijski istaknula u tjednu iza nas jest svakako prijedlog zakona o ukidanju obveznih članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Puno su se koplja lomila oko toga moraju li svi poduzetnici prisilno platiti članarinu u iznosu od 42 kune HGK-u. U Saboru, kao što znate, zajedno s kolegicom Katarinom Nemet i Marinom Lerotićem, imam čast govoriti u ime IDS-a.

Naša stranka uvijek pozdravlja smanjenje i ukidanje nameta gospodarstvenicima i građanima općenito. Tako smo i ovoga puta postavili. Čuli ste za izreku da je u politici važnije tko govori, a ne što govori. U slučaju oko izmjene zakona o HGK, ovo je posve točno. Stvari treba početi nazivati pravim imenom, Sabor nažalost prečesto djeluje kao poligon gdje se skupljaju glasovi, umjesto kao institucija koja će rješavati probleme u društvu. Predlagač ovog zakona pripada stranci koja je dva puta u posljednjih 5 godina bila na vlasti i mogla je, da je htjela, izmijeniti u svakom trenutku odredbu o plaćanju članarine. Zašto nije i zašto je odlučila tek sada, prepuštam vama da zaključite…

Što se tiče IDS-a, naša je podrška od samoga početka bila iskrena. Poduzetnicima treba olakšati poslovanje, posebice u ovim izazovnim vremenima! Uvjereni smo također da gospodarska komora ima važnu ulogu u našem gospodarstvu te da ju nipošto ne treba rušiti, već ojačati. To se neće, niti se može postići nametima, već kontinuiranim unaprjeđenjem vlastitog rada. Ne pomaže ni činjenica da je politika „ušla“ u HGK, a još manje da se iz prisilnih članarina isplaćuju abnormalno visoke plaće, daleko veće od rezultata.

No, nakon što se ova tema otvorila prošli tjedan, ista stranka koja je predložila izmjene o HGK-u počela je skupljati potpise za zabranu pobačaja, odnosno ukidanja prava žena na izbor. Počela je nova runda skupljanja glasova! Da stvar bude potpuna, sutradan, zastupnik Mosta u Saboru biranim riječima opravdava ustaški pozdrav. I to je bio trenutak kad smo shvatili da, zbog naše moralne i političke higijene, ne želimo imati posla s takvima!

U politici je uzaludno podržati nečiju – makar i opravdanu – inicijativu kad znate da njihov cilj nije da se to nešto uistinu promijeni, već isključivo jačanje rejtinga kroz politikanstvo. Talijanski političar, teoretičar države i prava te veliki filozof Niccolo Machiavelli shvatio je to još u 16. stoljeću kad je rekao da su etika i politika dvije različite stvari. Međutim, i dalje smatram da bi naša misija u Saboru trebala biti da ta dva pojma idu „ruku pod ruku“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još