Search
Close this search box.

CRTICE IZ SABORSKIH KLUPA | Paket mjera Vlade nije polučio one rezultate koje su predviđali, standard građana i dalje nezaustavljivo pada!

PIŠE: Marin Lerotić

Dragi čitatelji portala Labinska komuna,

U vrijeme prošlog javljanja, još uvijek nismo imali zamjenu za uhićenog ministra Horvata. U međuvremenu, umjesto ministra Horvata izabran je ministar Paladina, a također dobili smo i nove ministre gospodarstva i održivog razvoja, ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te novu potpredsjednicu Vlade.

Pitanje je dokad će biti na svojim pozicijama i to je potpuno opravdano pitanje s obzirom na to da nam se ministri u državi mijenjaju češće nego vremenske prilike u Londonu!  No, problem nisu dva, tri, četiri ili deset novih ministara, već cijela Vlada koja unatoč silnim dobivenim milijardama za provođenje ozbiljnih i suštinskih reformi, nema jasan cilj i način kako mijenjati društvo na bolje.

Kad već spominjem europske milijarde, moram reći da su tijekom 2020. godine, vladajući neprestano spominjali 24 milijarde eura koje su „ispregovarali“ usred nezapamćene krize, a da pritom, naravno, nisu spomenuli ogroman pad BDP-a koji je i doveo do toga da Hrvatska dobije ta sredstva na raspolaganje.

To znači da nam ti novci nisu pali s neba kako je predstavljeno u javnosti, već se za te novce treba namučiti, odnosno naraditi, što uključuje dobru operativnost i koordinirano djelovanje, a trenutno je situacija, bez pretjerivanja, katastrofalna.

Naime, Hrvatska je zatražila produljenje roka od godine dana, do lipnja 2023. godine, kako bi se iskoristila sredstva iz Fonda solidarnosti, što je gotovo presedan. Europska komisija je izašla ususret tom zahtjevu, međutim, samo 4% od 750 milijuna eura je ugovoreno, što je sramotno mali iznos te nam ovim tempom prijeti ozbiljan fijasko do sredine iduće godine! Daje se zaključiti kako se stvara trend nekoordiniranog rada, lošeg funkcioniranja sustava i ignoriranja mogućnosti koje pružaju sredstva EU.

Pripremamo održive projekte, a nismo održivi, pripremamo natječaje za digitalizaciju, a procesi su nam duži nego u prvoj industrijskoj revoluciji! Financiramo projekte za jačanje kapaciteta, a kontradiktorno je da Vlada očito nema kapaciteta za uspješno korištenja sredstava na raspolaganju.

Primjerice, u Fondu za oporavak i otpornost gdje Hrvatska ima 9,6 milijardi eura na raspolaganju, mi smo raspisali samo dva natječaja!

Dobro čitate, samo dva natječaja u godinu i pol dana! A sva sredstva, ako ih želimo povući, moramo ugovoriti u sljedeće dvije godine, a projekte realizirati do kraja 2026. godine! Znači, gotovo pa nemoguće!

Osim svega ovoga, građane sigurno najviše brine sve skuplji život iz mjeseca u mjesec. Gorivo je opet poskupjelo i to nažalost, nije ništa novo!

Vlada je dosad reagirala u dva navrata tako da je fiksirala cijenu goriva, no to je jedna vatrogasna mjera koja dugoročno ne može opstati, a građanima treba reći da Vlada ima još jako puno prostora jer od jedne litre benzina državi ide gotovo pola iznosa, a na litru dizela oko 40%, osim toga, državi se plaća i trošarina, ali i PDV, što znači dvostruko oporezivanje.

Vlada ima dovoljno prostora da smanji trošarine, ali i ukine dvostruko oporezivanje jer tu doista dolazimo rušenja ustavnog načela o pravednosti poreznog sustava! Kada Vlada namjera poduzeti potrebne korake, ne znamo, čekamo jer skok cijena energenata postao je konstanta i cijene rastu iz dana u dan.

Građani prije najavljenog poskupljenja doslovno čekaju u nepreglednim redovima ispred benzinskih postaja kao u nekim prošlim vremenima, u bivšem režimu i pitam se što je sljedeće, možda vožnja „par nepar“.

Osim toga, neki dan sam u sabornici rekao kako naši građani čak i hranu kupuju na rate jer si neke namirnice poput mesa, ribe, voća, pa čak i higijenskih potrepština ne mogu priuštiti na drugačiji način i to je nažalost hrvatska realnost, što je najblaže rečeno – poražavajuće!

Sada je i više nego jasno da paket mjera Vlade iz veljače ove godine, kako što smo tada i naglašavali, nije polučio one rezultate koje je Vlada predvidjela i standard građana i dalje nezaustavljivo pada.

Možemo li se još srozati još niže? Vjerojatno i možemo ako se vladajući hitno ne probude!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još