Search
Close this search box.

CRTICE IZ SABORSKIH KLUPA | Poruka Vlade jest da građani koji poštuju propise i zakone u Hrvatskoj su zapravo građani drugog reda, dok oni koji ih krše uživaju privilegiran status!

Prijedlog Zakona koji smo predložili i o kojem smo proteklog tjedna raspravljali imao je za cilj riješiti problem bespravne gradnje. Taj cilj neće biti ispunjen jer ova Vlada očito potiče bezakonje i nered. Nered koji se ovoga puta očituje u prostoru.

Odbijanjem ovog predloženog zakona nastavit će se devastacija prostora, a nemamo nikakve garancije da će Vlada išta učiniti po tom pitanju, posebice kada znamo da zastupnici IDS-a govore u Saboru o tome već godinama, kroz već nekoliko saziva Sabora.

Stoga smo opet upozoravali i to već nebrojeno puta i naprosto je nevjerojatno da nitko u nadležnom ministarstvu ne čuje ili ne želi čuti problem bespravne gradnje.

Svaki dan situacija je sve gora i gora, situacija je u potpunosti izmakla kontroli. Nevjerojatno je da se pojedinci u ovoj državi ponašaju kao da se pojedini zakoni uopće ne odnose na njih.

Dakle, bez ikakvog reda, dozvola i pravila samo odaberu gdje žele graditi i započnu gradnju!

Poljoprivredno zemljište, šumsko zemljište, morska obala i priobalje – sve se nepovratno uništava betonskim blokovima i pločama, a od građana koji poštuju zakone ove zemlje stvaramo građane drugog reda.

Nevjerojatno je da se gura glava u pijesak i da se ponašamo  kao da se bespravna gradnja uopće ne događa.

Upravo je takav stav državne vlasti, nečinjenje i zatvaranje očiju pred ovim problemom dovelo do stanja kakvo je danas:  bespravnih graditelja koji se ponašaju kao da se na njih zakoni uopće ne primjenjuju!

Rade što hoće, kako hoće i gdje hoće i nitko za to ne odgovara!

Ovakav predloženi prijenos ovlasti i odgovornosti, bio bi pravi primjer decentralizacije i reformski potez u pogledu ovlasti lokalne samouprave.

Nesporno je da se državni inspektorat nije pokazao efikasnim u sankcioniranju bespravne gradnje i jednostavno više nema razumnog opravdanja da država odbija gradovima prepustiti ove ovlasti.

Mi smo u Klubu IDS-a itekako svjesni kako za prijenos tih ovlasti te punu primjenu modela i ustroja građevinskih inspekcijskih službi na razini gradova treba određeno vrijeme. Međutim, vrijeme prolazi, a apsolutno nitko u ministarstvu ne čini ništa po tom pitanju i samim time šalje se jasna poruka ili da nema dovoljno znanja ili nema dovoljno političke volje i želje da se ovaj gorući problem riješi.

Praksa je pokazala da na način kako je to trenutno zakonski regulirano, od prijave komunalnog redara građevinskoj inspekciji  pa do izlaska građevinskog inspektora na teren znaju proteći tjedni, ponekad i mjeseci tako da bespravni objekt već bude završen i u funkciji.

Problemi i izazovi su sastavni dio života svakog čovjeka, međutim ako izazove naše generacije ostavimo generaciji iza nas tada se moramo suočiti sa poražavajućom činjenicom da mi kao generacija nismo uspjeli u našoj misiji.

Hrvatska je platila francuske avione milijardu i dvjesto milijuna eura kako bi zaštitila hrvatsko nebo, a nije u stanju prihvatiti ili napisati Zakon koji ne košta ništa kako bi se zaštitio hrvatski prostor.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još