Search
Close this search box.

CRTICE IZ SABORSKIH KLUPA | Strpite se, dobili ste bolnicu!

To je bio komentar jednog dugogodišnjeg istaknutog političara na nacionalnoj sceni nakon što smo po tko zna koji put u Saboru aktualizirali pitanje liječenja hitnih pacijenata sjeverozapadne Istre u bolnici u Izoli. Takav komentar problematičan je iz više razloga, ali i ocrtava stav pojedinih političara prema Istri i njezinim stanovnicima.

Naime, takav komentar najproblematičniji je iz razloga što kaže da svi pacijenti kojima je potrebna hitna medicinska pomoć riskiraju život putujući u udaljenija mjesta kako bi im se omogućila hitna medicinska skrb, a koja im samim time smanjuje vjerojatnost preživljavanja. Je li to poruka da život stanovnika Istre je manje vrijedan?

Vrlo je važno naglasiti kako je postojao pilot projekt koji se odnosio na zbrinjavanje hitnih pacijenata sjeverozapadne Istre u Izoli, a koji je bio financiran EU sredstvima programa prekogranične suradnje Interreg Hrvatska-Slovenija. Država mora nastaviti taj primjer dobre prakse i to čim hitnije, a samo i isključivo za zaštitu pacijenata.

Dobili ste bolnicu, komentar koji je kriv na toliko načina. Naime, Istra nije dobila bolnicu nego je ista izgrađena novcima poreznih obveznika. Kada znamo da građani Istre uplate milijardu kuna više u proračun svake godine nego što se vrati u Istru onda je lako zaključiti da smo sami tu istu bolnicu i platili.

Bolnica je izgrađena, moderna i suvremena, ali tek u 2022. godini. U jednoj od najrazvijenijih regija u RH i ‘najturističkijoj’ regiji u kojoj sada boravi preko pola milijuna ljudi, što domaćih, što turista, je i više nego porazno da bolnica nije sagrađena puno puno ranije. Poraz je to države i političkog Zagreba koji se ne jednom maćehinski ponio prema Istri i njezinim stanovnicima.

Ista stvar je i kada govorimo o istarskom ipsilonu. Iako su mnoga hrvatska središta povezana puno ranije, Istarska i Primorsko goranska županija još uvijek nisu. Tužno, zar ne?

Tu prometnu povezanost prvenstveno treba promatrati iz sigurnosnog aspekta koji autocesta nudi. Na prvom mjestu je to sigurnosno pitanje kao i ono s bolnicom u Izoli.

Puno je tu otvorenih pitanja poput medicinskog fakulteta u Puli, koji unatoč tome što su ispunjeni svi zakonski uvjeti za njegovo otvaranje još uvijek nailazi na otpor političkog Zagreba, pitanje stavljanja državne imovine u funkciju gospodarstva i građana, problem istarske željeznice i brojni drugi koji bi podigli kvalitetu života u Istri.

Pitanja su to koja smo kao Klub IDS-a u Saboru nebrojeno puta otvarali – što u svojim raspravama, što na sastancima. To ćemo činiti i dalje kako bi opravdali Vaše povjerenje koje ste nam dali da Vas zastupamo u nacionalnom parlamentu. Biti ćemo oštri i uporni, a ovakve stavove i izjave poput ove iz naslova ove kolumne nećemo tolerirati i jasno ćemo ih osuditi!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još