FOTOGALERIJA | Sinoć je u Lamparni predstavljena knjiga “Vrajže Istrijanke” Daniela Mohorovića

Sinoć je u labinskoj DKC Lamparni upriličeno predstavljanje knjige „Vrajže Istrijanke“ autora Daniela Mohorovića. Podsjetimo, knjiga govori o sedam različitih i specifičnih istarskih žena, a plod je istoimenog projekta koji je krenuo sa stranicom na društvenim mrežama, a nastavio se natječajem za školarce u kojem je pristiglo čak 46 priča o poznatim i nepoznatim istarskim ženama.

Uz predstavljanje knjige, prikazana je i izložba slika Alide Blašković Koroljević koja je, nažalost, jučer bila spriječena prisustvovati, ali je cijeli događaj uveličala i labinska glazbenica Elis Lovrić.

Promocija je odgođena ravnih godinu dana, a na jučerašnjoj je bio i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjel za kulturu i zavičajnost koji je i podržao tiskanje knjige. Dodajmo i kako se zovu te „vrajže Istrijanke“: Giuseppina Martinuzzi, Antina Kranjac (Tonina Banica), Katarinu Katu Pucić, Pjerinu Juričić, Mariju Crnobori, Tatjanu Arambašin Slišković i Dašu Drndić.

Urednica knjige je Majda Milevoj Klapčić, a spomenuli smo da je portretima Istrijanki likovno obogatila Alida Blašković Koroljević. Ona je jučer, dakle, bila spriječena, ali je autoru poklonila portret uz lijepu audio poruku. Knjigu je lektorirala Božica Višković, a naslovnicu je napravila Vanesa Aničić. Na projektu je sudjelovala i fotografkinja Katarina Franković, a za oblikovanje, prijelom i tisak bio je zadužen Leo Knapić i Vetva graph iz Raše.

“Sretan sam što su unatoč svim preprekama, a umiješala se i Ona, “vrajža’, koju svaki dan spominjemo, Vrajže Istrijanke predstavljene i u mom gradu. Nadam se da će se u budućnosti projekt nastaviti novim natječajima za učenike, ali i za odrasle, knjigom učeničkih radova, te da će se sve prikupljene priče digitalizirati, i tako na pravi način “podignuti”svojevrsni nematerijalni kulturni spomenik istarskoj ženi”, rekao je nakon predstavljanja Daniel Mohorović.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još