Search
Close this search box.

NA DANAŠNJI DAN SLAVIO SE DAN MLADOSTI | “Sretna vremena, koja se nažalost nikad više neće ponoviti. Živjelo bratstvo i jedinstvo!”

FOTO: Josip Regović/Pixsell

Na današnji dan, 25. svibnja ili maja, slavio se Dan mladosti. Bila je to priredba i sastavni dio kulta ličnosti u čast Josipa Broza Tita u SFR Jugoslaviji.

“Štafeta mladosti” je palica koja je išla kroz cijelu SFRJ, te svakog 25. svibnja dodjeljivana predsjedniku Josipu Brozu Titu. Taj datum proglašen je njegovim rođendanom (nakon što Tito “preživljava” Desant na Drvar), premda je Tito rođen 7. svibnja.

Štafeta mladosti uvedena je 1945. godine, a na Titovu inicijativu, 1957. događaj je proglašen “Danom mladosti”. Do Titove smrti 1980., štafeta mu se osobno dodjeljivala na stadionu JNA u Beogradu. Poslije njegove smrti, štafeta se predavala predsjedniku Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije.

Dan Mladosti se posljednji put održao 1988. godine, u Beogradu. Veliki broj štafeta i danas se čuva u Kući cvijeća, Titovom mauzoleju u Beogradu.

Dan Mladosti se na nekim lokacijama i danas obilježava. Manifestacija je obično podijeljena na kraći dio u kojem sudjeluju stariji te dulji dio za mlade koji uključuje zabavu primjerenu mlađoj generaciju (koncerti, sport, izleti).

Kako je to nekad bilo, vidite i u ovom videu pjesme “Živela Jugoslavija” legendi Miroslava Ilića i Lepe Brene. Posebno su zanimljivi komentari ispod tog teksta, poput: “Sretna vremena, koja se nažalost nikad više neće ponoviti. Živjelo bratstvo i jedinstvo!” ili “Ljudi naježio sam se, nije mi dobro, imao sam predivno detinjstvo išli smo na ekskurzije po celoj Jugoslaviji, video sam i dalmaciju i Slovenija i Makedonija i Bosnu i Crnu Goru, zahvalan sam što sam odrastao u tako prelepoj zemlji. Na kraju smo ispali ovce za šišanje. Pozdrav iz Niša”. 

Izvjesni Kristijan u komentaru je napisao: “Rođen sam 2001. godine, ali mi se plače kad čujem ovu pjesmu. Udara me neka nostalgija. Žao mi je što smo izgubili moćnu SFRJ. Pozdrav iz Hrvatskog Zagorja.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još