Interpretacijski centar Vlaški puti od jučer otvoren za posjetitelje

Interpretacijski centar Vlaški puti je od jučer, 5. srpnja, otvoren za posjetitelje. Radno vrijeme je od ponedjeljka do subote od 10:00 do 14:00 sati. Interpretacijski centar smješten je u prizemlju školske zgrade u Šušnjevici te je osmišljen kao mjesto gdje će se prezentirati i valorizirati društvena povijest i tradicijska kultura Šušnjevice i njene okolice s naglaskom na vlaški (tzv. istrorumunjski) jezik koji je i službeni jezik ekomuzeja.

Vlaški jezik je visokougrožen jezik jer se na žalost prekinuo prirodni prijenos s roditelja na djecu. On nije samo lokalno blago već je i zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske. Ekomuzej Vlaški puti sastoji se od Interpretacijskog centra, Medijateke i tematskih staza „Putevima kontrabanda“.

U Mediateci će se odvijati edukativne radionice te će se moći pretraživati građa na vlaškom i žejanskom jeziku te digitalizirane publikacije o jeziku i jezičnoj zajednici, kao i publikacije sa zavičajnom tematikom. Kroz interpretacijski centar i tematske staze „Putevima kontrabanda“ ispričati će se i priča o „kontrabandu“ i omogućiti posjetiteljima da prođu uzbudljivim rutama kroz Park prirode Učka.

„Kontraband“ ili krijumčarenje se odvijalo tridesetih godina prošlog stoljeća kada je za vrijeme talijanske vlasti proglašena „zona franca“ ili bescarinska zona u Kvarnerskoj provinciji. „Zona franca“ je obuhvaćala Rijeku, Opatiju, Ičiće, Iku, Lovran, Mošćeničku Dragu i Matulje i na tom je području roba široke potrošnje bila jeftinija nego u okolnom području pa je nastala prilika za način preživljavanja švercanjem robe iz bescarinske zone.

Web stranica

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još