Na današnji dan, prije četiri godine, umro je Mate Čvrljak

Na današnji dan, prije točno četiri godine Labin i ovaj svijet je napustio Mate Čvrljak, akademski kipar. Rođen je 30. travnja 1934. godine u Konjevratu kraj Šibenika, a umro u Rijeci prije točno četiri godine.

Školu za primijenjenu umjetnost završio je 1955. u Splitu. Godine 1961. diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Vanje Radauša. Od 1962. do 1964. bio je suradnik majstorske radionice Antuna Augustinčića.

Kao profesor likovne umjetnosti u SŠMB radio je od 1965. do 2000., nakon preseljenja u Labin gdje se i oženio sa suprugom Gracijelom.

Izradio je spomenik Matiji Vlačiću Iliriku u Labinu, u Buzetu spomenik borcima NOB-a i žrtvama rata, u Aranđelovcu Paleolitskog čovjeka, u Puli skulpturu Jamesa Joycea, u Rapcu Kupačicu te više od 60 spomeničkih portreta i poprsja znamenitih osoba u kamenu, mramoru, bronci i terakoti koji se nalaze u Zagrebu, Labinu, Pazinu, Rovinju, Potpićnu, Čapljini, Osijeku, Drnišu, Skopju, Buzetu, Puli, Poreču, Medulinu, Vrsaru, Kanfanaru, Kastvu, Drinovcima, Palmanovi, Manzanu i mnogim drugim gradovima. Radovi su mu izlagani na samostalnim i skupnim izložbama diljem Hrvatske i u inozemstvu.

Bio je član i suutemeljitelj Labinskih ateliera 1978., sudionik Mediteranskog kiparskog simpozija Dubrova-Labin, Kiparskog simpozija “Mermer i zvuci” u Aranđelovcu te Međunarodne kiparske kolonije Podravina-Prigorje-Đurđevac.

Retrospektivna mu je izložba skulptura i crteža priređena u Labinu 1999., a monografska izložba u Labinu 2004. i u Rijeci 2005. Likovna monografija o Mati Čvrljku objavljena je 2010.

(Istrapedia)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još