Na državnom natjecanje iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna Darija Bistričić osvojila osmo mjesto

Darija Bistričić, učenica 2.f gimnazije Srednje škole Mate Blažina pod mentorstvom profesorice Alide Blašković Koroljević osvojila je osmo mjesto na Državnom natjecanju iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK 2022., koje je u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održano u Selcu 26. i 27. travnja. Domaćin natjecateljima, po deset najboljih osnovaca, srednjoškolaca i polaznika umjetničkih škola, bila je OŠ Zvonka Cara u Crikvenici.

Tema ovogodišnjeg natjecanja je bilo ljudsko tijelo. Ovo je istraživačka tema koja svojim konceptualnim konstruktivnim slijedom nadilazi granice ljudskog tijela i cjelokupni kozmos sagledan prema beskonačnom čovjeku. Ključni cilj bio je promicanje vizualnih umjetnosti i dizajna, inovativnih, umjetničkih i odgojnih praksi.

Pozvani učenici imali su zadatak u zadanom vremenu izraditi kolaž i napisati popratni esej. „Presretna sam što sam se našla među deset najboljih u Hrvatskoj. Ovo mi je veliki poticaj za daljnji rad, lijepo iskustvo i divna  nova prijateljstva“, opisala je svoj nastup na natjecanju Darija.

Likovna priča osvrnula se na krizu osjetilnog iskustva uzrokovanu pojavom kulture koja predlaže savršena tijela modificirana, promišljena, proizvedena i u biti lažna. Nadalje, fragmenti tijela i njegove mutacije odražavaju promjenjive društvene uvjete suvremenog svijeta. Izložba ovdje nastalih radova kombinacija je humanističkog koncepta čovjeka kao zrcala svemira koji osnažuje Vitruvijevog čovjeka, simbol klasičnog savršenstva tijela i uma, čovjeka i Boga.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još