Otvaranje izložbene sezone memorijalnom izložbom Josipa Klarice u Gradskoj Galeriji Labin

Gradska galerija Labin otvara izložbenu sezonu izložbom »Josip Klarica, Svjetlo u srebru i zlatu – ‘In memoriam’« u petak, 29. travnja, s početkom u 19.00 sati.

Izložba je prošle godine održana u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu u čast ovom, prije dvije godine, preminulom umjetniku, a ista se u prilagođenom omjeru prenosi u labinsku galeriju.

Na izložbi će biti predstavljeni crno–bijeli kontakti iz Klaričina stvaralaštva s tematikom mrtve prirode, portreta, aktova i pejsaža iz ostavštine obitelji Josipa Klarice. Klarica se u svojem djelovanju služio izvornim postupcima stvaranja fotografije, što pridodaje na specifičnosti njegovih djela.

Riječ je o jednom od najznačajnijih hrvatskih fotografa, koji je svojim radom ostavio važan biljeg i utjecao na suvremene tokove hrvatske umjetničke fotografije.

Josip Klarica rođen je 1946. godine u Beogradu, studirao je u Pragu. Bavio se poviješću fotografije i fotokemijskih procesa, koje je izučio i neke prenio u svoje djelovanje. Tako se koristio fotoaparatom iz 19. stoljeća i služio tehnikom camere obscure, što pridodaje na specifičnosti njegovih fotografija.

O njemu su pisali važni stručnjaci, među kojima Želimir Koščević, čiji je osvrt, uz predgovor Branka Franceschija, dio kataloga izložbe Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, a koji će biti moguće pročitati u sastavu izložbe u Gradske galerije Labin.

Branko Franceschi uvaženi je povjesničar umjetnosti, kustos i likovni kritičar iz Zadra. Sadašnji je ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (nekadašnje Moderne galerije) u Zagrebu.

Svojevremeno, bio je voditelj galerije „Miroslav Kraljević“ u Zagrebu. Obnašao je dužnost ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb, kao i Galerije umjetnina u Splitu.

Autor je i kustos brojnih izložbi suvremene umjetnosti i umjetničkih monografija, te nacionalnih i međunarodnih umjetničkih projekata.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još