Sinoć je u Puli otvorena izložba Marine Rajšić “Umjetno(st) lijepo(g)”

Jučer je u prostoru galerije Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Puli otvorena samostalna izložba Marine Rajšić pod nazivom „Umjetnost lijepog“. Izložba je otvorena u 20 sati, a adresa je mnogima dobro znana, Zagrebačka ulica 4.

Izložba “Umjetnost lijepog” ostaje otvorena do 23. svibnja 2022.

Riječ je o projektu pod nazivom Umjetno(st) lijepo(g) koji posredstvom vizualnih znakova kontinuirano uspoređuje historijsko/filozofsku estetsku misao sa suvremenim, subjektivno/umjetničkim i kulturološkim, viđenjem ženskoga tijela.

Posredstvom fotografija (ženski akt u prirodnoj veličini; 200x100cm), digitalnog printa koji poprima oblik umjetničke knjige (Umjetnost lijepog) te interaktivnih umjetničkih instalacija (porculanska lampa te skulptura u obliku “savršenih” ženskih proporcija) funkcija umjetničkog djela smješta se unutar šireg uzorka socijalnih komunikacija ostvarenih putem digitalnih mreža, a koje na subliminalnom nivou stvaraju trendove i posljedično pune kirurške ambulante.

Kao subliminalna poruka postoji i umjetnička knjiga, u kojoj se izmjenjuju fotografije ženskoga tijela (označenoga kirurškim crtežom) i tekstova koji predstavljaju kompilaciju riječi Platona, Sapfe, Charlesa Baudelairea; kao i rasprava o estetskoj kirurgiji, koja predstavlja idejno polazište cjelokupne izložbe.

Ljepota nikada nije bila nešto apsolutno i nepromjenjivo, nego je, ovisno o povijesnom razdoblju i zemlji, poprimala različite likove: to se ne odnosi samo na tjelesnu ljepotu… (Eco, Umberto. Povijest ljepote: Uvod, HENA COM, Zagreb 2004.)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još