UMJETNOST JE NEOPHODNA | Otvorena izložbena sezona u Galeriji Alvona

Galerija Alvona otvorila je ovogodišnju izložbenu sezonu izložbom Ars necese est – Umjetnost je neophodna, austrijske umjetnice Uschi Deutschmann.

Suradnja Uschi Deutschmann i Galerije Alvona traje  od 1993. kad je prepustila Alvoni da izabere umjetnike iz Istre za sudjelovanje na manifestaciji „Obersteirische Kunsttage”u Kunsthalle Leoben. Ovu internacionalnu izložbu Uschi Deutschmann organizirala je punih 20 godina (1989. do 2009.) paralelno uz vođenje Galerie Payer u Leobenu (1986.-2009.) s ciljem povezivanja i predstavljanja umjetnika iz cijelog svijeta.

Fascinirana prirodnim ljepotama našeg kraja od 2006. do 2008. organizirala je “Istrische Künstlerinnensymposions der Galerie Payer” u Labinu i Ravnima te održala svake godine završnu izložbu sudionica simpozija u Galeriji Alvona u Labinu.

Autodidakta je te od kad zna za sebe oduvijek je slikala i razvijala svoj talent, a za samostalno izlaganje odlučila se tek 2003. Njena strast je “Krš”, Krs, carso i najradije slika u Ravnima kraj Labina i Malom Lošinju na moru.

Njezine slike ekspresije su prirodnih ljepota naše Istre, snage prirode i svih njenih mijena mora, bure ili juga, divlje prirode i ljudi. Slika zemljom Istre i otoka Lošinja, pigmentima i akrilom, uglavnom na prirodnom platnu.

U knjizi utisaka posjetitelja izložbe ostala je bilješka prof. Serenelle Castri:

„Umjetnica ne želi sugerirati naziv ili sadržaj svojih djela, ostavljajući nas slobodne da proniknemo u njihovu snažnu i fluktuirajuću kvalitetu lutajući i ploveći prostranstvima većim od nas samih.

Odbijajući dati nazive radovima prepušta publici da stvori svoj individualan odnos i interakciju s izloženim platnima, prepuštajući se njihovoj figurativnoj i energetskoj snazi.

Predstavljena izložba zrači svježinom, radošću života i vodi nas (ako si to dopustimo) do našeg unutarnjeg svijeta. U ovim radovima nalazimo motive slavljenja života i snage Prirode u stalnoj i beskrajnoj metamorfozi: čuje se voda koja teče, osjećaju milujuće zrake sunca kroz guste krošnje šuma, zaranjamo u duboko more kraj Ravni (ili na Krku), i letimo beskrajem koji vedro grli krajolik (pa i onaj unutarnji).

Pred nama su platna puna vedrine i radosti, snage i vjetra. Forme se mjestimice otkrivaju i vibriraju, dok su drugdje prizori više statični, sve do onih koji su jednostavno potpuni u svojoj cjelovitosti i ne traže interpretaciju ili trajnost na ovom svijetu, osim u onom stvaralačkom trenutku na platnu Uschi Deutschmann.“

Umjetnica se kratko zahvalila na prilici za izlaganje i publici na lijepom odazivu i toplom prijemu, dok je Pročelnik za društvene djelatnosti Grada Labina, g. Borjan Batagelj istaknuo važnost kulture kao i doprinos svakog dionika u tom procesu stvaranja i dijeljenja neprolaznih vrijednosti umjetnosti. Izložba ostaje otvorena do 13.svibnja 2022.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još