Search
Close this search box.

Danas od 16 sati u labinskom kinu projekcija dokumentarnog filma o Matiji Vlačiću Iliriku

Danas u 16:00 sati održava se besplatna projekcija dokumentarnog filma o Matiji Vlačiću Iliriku u produkciji HRT-a u Kinu Labin uz sudjelovanje članova tima s HRT-a.

Hrvat Vlačić iz Labina preko Venecije dolazi u Wittenberg, središte reformacije te zajedno s Lutherom i Melanchthonom kroji novu vjersku i političku sliku Europe.

Film se osim njegovim životopisom bavi nastankom i opstankom reformacije, političkim i vjerskim sukobima u Europi u 16. stoljeću. U središtu tih zbivanja je Matija Vlačić Ilirik, čovjek svadljiv i nepopustljiv (zvali su ga ilirska guja). Bavimo se i njegovim filozofskim, povijesnim i jezičnim opusom.

Ključ Svetog pisma i Magdeburške centurije možda su i najvažnija djela reformacije. Pokušavamo otkriti gdje je njegov grob i zašto su ga se protestanti odrekli.

Film osim autentičnih lokacija njegovog rada i života, obiluje kostimiranim scenama snimljenim u dvorcu Veliki Tabor. U filmu kao sugovornici sudjeluju povjesničari, filozofi i predstavnici vjerskih zajednica iz Hrvatske, Njemačke, Italije i SAD-a.

Podsjetimo, 500. godišnjica rođenja Matije Vlačića Ilirika bila je 3. ožujka 2020. Scenarist i urednik je Niko Kostanić, a redatelj Neven Mihael Dianežević.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još