Uspješno završen projekt Ca čitaš udruge Mendula i Mediteranskog kiparskog simpozija

Prvi projekt udruge Mendula kojeg je prepoznalo i sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija RH s područja Općine Sveta Nedelja kraj Labina uspješno je priveden kraju sa svim planiranim aktivnostima.

Projekt je u partnerstvu s udrugom Mediteranski kiparski simpozij koja upravlja sadržajima u Parku skulptura Dubrova proveden u nekoliko naselja Općine Sveta Nedelja s ciljem pružanja kulturno-umjetničke ponude u ruralnim krajevima i naseljima koji su tradicionalno zakinuti za sudjelovanje u programima takvog tipa, a bio je namijenjen zadovoljavanju potreba djece i mladih te osoba starije životne dobi.

Sve aktivnosti bile su osmišljenje kroz interdisciplinarni pristup, a aktivnosti su uključivale participaciju više dionika različite struke što je dodatno doprinijelo uspješnosti projekta i njegovoj prepoznatljivosti.

Predsjednica udruge Irene Mikuljan izjavila je: “Uzbuđeni smo što vam možemo prezentirati i rezultate projekta CA ČITAŠ? koji su osim druženja u sklopu glazbeno – scenskih aktivnosti ostali trajno na korištenje zajednici, a to su kazališna predstava djece pod nazivom CA ČITAŠ? u snimljenoj verziji te u tiskanoj verziji u našoj zbirci na cakavici, slikovnica koju uz mentorice izradila djeca naše škole koju za sada možete pronaći u digitalnom obliku OVDJE te rezultati ispitivanja stavova žitelja Općine o projektu koji su nam pokazali da je projekt prepoznat, važan i da se od nas očekuje da se i dalje nastavimo razvijati u području kulture, umjetnosti i zaštite naše cakavice. Želim se zahvaliti svim suradnicima na pomoći u provedbi projekta, a ujedno svih pozivam da naše aktivnosti prate putem naše web i Facebook stranice i kalendara događanja kojeg smo financirali kroz projekt u cilju da naše aktivnosti budu još dostupnije”.

Iz udruge podsjećaju da su u ovoj godini, Godini čitanja, održali književno – pjesničku večer na cakavici povodom blagdana Sv. Ane u Sv. Martinu u Pineti gdje je glavni gost bio Daniel Načinović, a uz njega je sudjelovalo čak 16 pjesnika na cakavici, a događaj je popraćen brojnim gostima iz Sv. Martina i okolice. Na Dubrovi, održano je glazbeno – scensko popodne uz gosta Brunu Krajcara te premijeru kazališne predstave učenika OŠ Širola Pajo iz Nedešćine naziva CA ČITAŠ?, a uključili su se i pjesnici iz publike te Antonio Baskiera i Nikola Batelić na gitarama.

Povodom najznačajnijeg događanja u centru Općine, 16. otobra sudjelovali su u programu ponovno s glazbeno – scenskim i književno – pjesničkim aktivnostima gdje su reprizirali kazališnu predstavu, predstavili drugu zbirku pjesama na cakavici, a događaj je oplemenila pjesnikinja Roberta Razzi te njihovi prijatelji pjesnici.

Marljivo su radili na ispitivanju stavova naših žitelja putem pisanih i online obrazaca u sklopu kojeg je sudjelovalo 120 naših žitelja, a koji su se izjasnili da je ovakva ponuda aktivnosti značajna za Općinu i dali su visoku ocjenu o zadovoljstvu projektnim aktivnostima, čak 4,8 od mogućih 5, što ih izrazito veseli.

Kreiran je i web kalendar u kojem možete pratiti sve aktivnosti udruge koje provode, a želja im je na jednom mjestu informirati i o kulturnoj ponudi na području Općine. Suradnice udruge marljivo su radile s djecom na osmišljavanju i pripremi kazališne predstave, a potom i na kreativnim i edukativnim radionicama na temu Općine i njenih znamenitosti koja je obuhvaćena u slikovnici u kojoj ćete nadam se uživati, a koja je obuhvatila preko 120 učenika OŠ Vitomir Širola Pajo.

Projekt CA ČITAŠ financijski podupire Ministarstvo kulture i medija RH u sklopu promicanja kulture čitanja i nacionalne kampanje Godine čitanja 2021.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još