Civilne udruge Grada Labina potvrđuju svoju kvalitetu i kreativnost

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u travnju je raspisala Natječaj za male projekte u zajednici „Mali projekti za bolje sutra“ na koji su se mogle javiti udruge, ustanove i mjesni odbori sa područja članova Fonda gradova i općina. 

Na ovogodišnji natječaj je ukupno pristiglo 50 prijava od kojih je 18 pristiglo za tematsko područje: „Očuvanje, valorizacija i promocija istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja“ a ostale su prijave bile za tematsko područje: „Razvoj lokalne zajednice“. 

Administrativnu provjeru je prošlo 36 prijava te zadovoljilo uvjete za prolaz u daljnji korak procjene: provjeru i ocjenjivanje kvalitete prijavljenih projekata.

Zanimljivo je kako se upravo među 50 prijavljenih, odobrilo financiranje ukupno deset najboljih projekata, a među njima čak su tri projekta udruga ili ustanova s područja Grada Labina te su sve tri dobile maksimalan iznos financiranja od 25.000,00 kuna.

Radi se o projektima Jedriličarskog kluba Kvarner naziva „Do Teleferike i nazad“, Gradske knjižnice Labin „Osnivanje knjižničnog stacionara u Rapcu –„Mala knjižnica Rabac“ te Udruge Kreativna akademija Labin „Prozori labinskih legendi“.

Ukupna sredstva na raspolaganju za ovaj natječaj bila su 250.000,00 kn, a moglo se po prijavi dobiti maksimalno 25.000,00. Podsjećamo da se radi o malim projektima u lokalnim zajednicama što podrazumijeva skupinu aktivnosti pokrenutu od strane skupine građana u lokalnoj zajednici koji djeluju kroz udruge, ustanove ili mjesne odbore za dobrobit šire lokalne zajednice.

„Svojom kreativnošću i spremnošću za prijave na ovakve natječaje, naše su udruge i ustanove već nekoliko godina na samom vrhu u Istri. Gradu Labinu i dalje je jedan od prioriteta nastavak dobre suradnje s udrugama civilnog društva, kao i nastavak financijske podrške programima i projektima koji nam svake godine dodatno prikazuju kvalitetu i vrijednost rada udruga civilnog društva. S druge strane, treba pohvaliti i ovaj natječaj Zaklade koji svake godine pobudi interes naših udruga, mjesnih odbora i ustanova. Radi se o malom natječaju, malim projektima, ali s velikim srcem i velikim rezultatima za poboljšanje kvalitete života naših sugrađana. Čestitam svim odabranim prijaviteljima!“ – izjavila je ovom prilikom labinska dogradonačelnica Federika Mohorovic Čekada 

Odobreni projekti s područja Grada Labina: 

Jedriličarski klub „Kvarner“ /  „Do Teleferike i nazad“ / 25.000,00 kn     

Projektom se podiže svijest o važnosti industrijske baštine Teleferika na području naselja Rabac te uređuje pristupni put do navedene lokacije kroz uključivanje različitih dionika udruga i TZ u provedbu aktivnosti.

Gradska knjižnica Labin / „Osnivanje knjižničnog stacionara u Rapcu – „Mala knjižnica Rabac“ / 25.000,00 kn

Projektom će se u naselju Rabac omogućiti osnovna knjižnična usluga – posudba i rekreativno čitanje knjiga. U novouređenom prostoru, građanima će biti dostupno petstotinjak knjiga za sve uzraste. Kako bi sam prostor dobio na atraktivnosti, održat će se radionica oslikavanja interijera te akcija uređenja vanjskog dijela prostora.

Udruga Kreativna akademija Labin / „Prozori labinskih legendi“ / 25.000,00 kn

U cilju aktivnog uključenja građana u aktivnosti očuvanja, valorizacije i promocije identiteta, tradicije, kulture i običaja Labinštine kroz provedbu okruglih stolova i umjetničke  aktivnosti oslikavanja u starogradskoj jezgri Labina 6 murala s prikazom osoba i ličnosti koji su ostavili snažan trag na području Labinštine. Međusektorskom suradnjom, razvojem volonterstva i inovativnim modelom uključivanja građana izravno se doprinosi povećanju društvenog kapitala u lokalnoj zajednici te rješavanju zajedničkih problema.

Ostale odobrene projekte pogledajte OVDJE.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još