Danielu Zahtila prvo mjesto u nacionalnom gastro natjecanju osoba s invaliditetom “Amorova žlica”

PIŠE: Centar UNUO

U Zagrebu je održano gastro natjecanje za osobe s invaliditetom – Amorova žlica. Radi se o projektu kojem je organizator Udruga UNUO (Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja), a potporu pruža Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca Konventualaca. Naime Udruga UNUO je samoinicijativno pokrenula prvo nacionalno gastro natjecanje za osobe s invaliditetom, a okupilo je natjecatelje iz 21 županije u sedam gradova.

Uključila se čak 51 institucija ispred kojih se natjecalo ukupno 166 natjecatelja. Cilj projekta je prezentacija i približavanje sposobnosti osoba s invaliditetom građanstvu i mogućim budućim poslodavcima.

Udruga UNUO se već 13 godina bavi edukacijom osoba s invaliditetom, a njen primarni cilj je senzibiliziranje javnosti o problemima osoba s invaliditetom i inkluzija u sve segmente društva.

U nedjelju 05.12.2021. održano je svečano finale prvog nacionalnog gastro natjecanja osoba s invaliditetom “Amorova žlica” – za društvo jednakosti.

Finalisti su s profesionalnim mentorima pripremali hranu, koktele i prezentacijske govore, a sve je pratio i ocjenjivao stručni žiri – pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, direktorica klastera Hiltonovih hotela u Zagrebu Josipa Jutt Furlan i savjetnik predsjednika RH za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.

U finale je ušlo 13 natjecatelja, a prva tri mjesta osvojila su zlatnu, srebrnu i brončanu “Amorovu žlicu” koju je izradila Zlatarna Dodić te putovanje u Rim pod pokroviteljstvom Hrvatske Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Najuspješniji su bili:

1. mjesto: Daniel Zahtila (Udruga osoba s invaliditetom Labin) – mentor chef Miljenko Kosanović

2. mjesto: Antonija Fabjanac (Udruga tjelesnih invalida TOMS Trogir) – mentor profesionalni barmen Filip Lipnik

3. mjesto: Ivan Vuk (Udruga “Bolje sutra” Koprivnica) – mentor chef Melkior Bašić

Žiriju je bilo toliko teško odlučiti se samo za prva tri mjesta te su vlastitom inicijativom pokrenuli izradu još dvije brončane “Amorove žlice” i dodijelili ih 4. i 5. mjestu:

4. mjesto: Ivan Tandara (Udruga sindrom Down 21 Split) – mentorica pastry chef Suzana Kvesić

5. mjesto: Robert Gak (Dom za odrasle osobe Lobor-grad) – mentorica dopredsjednica udruge i mentorica kuharstva Silvija Habel

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još