FOTO | Labin domaćin važne konferencije o revitalizaciji željeznica Istarske županije

U Maloj dvorani Sportskog centra Franko Mileta jutros je započela konferencija koju je organizirala  Istarska županija u suradnji s Gradom Labinom pod nazivom „Inicijativa za revitalizaciju željezničkog prometa u Istarskoj županiji“.

Radi se važnom događaju koji će predstavljati prekretnicu i važan poticaj za početak revitalizacije željezničkog prometa u Istarskoj županiji. O samoj važnosti konferencije govore i imena sudionika, odnosno izlagača i panelista. Uz domaćina, gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića, između ostalih prisutni su i izaslanik Vlade RH i  državni tajnik za željeznicu, poštu i elektroničke telekomunikacije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić ,župan Istarske županije Boris Miletić, dožupan Tulio Demetlika te brojni predstavnici javnog i privatnog sektora.

Na samom početku, u ime domaćina Grada Labina prisutnima se obratio gradonačelnik Valter Glavičić istaknuvši:

„Drago mi je da se upravo u Labinu dogodila ova pozitivna inicijativa za revitalizacijom željezničkog prometa u našoj županiji. U Istri koja je često na prekretnicama, koja je često mijenjala sustave i države te koja je danas najrazvijenija regija u Hrvatskoj, kada pogledamo infrastrukturu, ona željezničkog prometa ne prati razvoj i tempo razvoja kakav Istra priželjkuje. Drago mi je da su danas na ovom mjestu okupljeni eminentni ljudi koji će sigurno kroz panel i rasprave doprinijeti onome što svi želimo. Želimo da Istra bude spojena željeznicom s Europom kao šta je bila prije 100 godina, želimo da budemo spojeni s Europom ne samo preko turizma već i putem industrije i gospodarstva, da taj spoj bude moderan i brz, a na kraju krajeva da Istra bude željeznicom spojena i s ostatkom naše države što dosad nikad nije bila. Puno je stvari koje trebamo učiniti, no ukoliko bude sluha i zajedništva, od lokalne regionalne pa do državne razine, da novac koji očito postoji, usmjerimo u prave stvari. Da na kraju priče, uz Istarski ipsilon, za koji, iskoristit ću trenutak, postane istarski X dobijemo razvijenu istarsku željezničku infrastrukturu jer Istra to zaslužuje i može biti pravi korak unaprijed ukoliko ga napravimo na vrijeme. Mnogo toga ovisi o svima nama skupa stoga, potrebna je inicijativa, zajedništvo i mudrost!“

Župan Miletić u svome je uvodnom obraćanju naglasio kako Istarska županija želi biti otvoren partner te je zahvalio i resornom ministarstvu i Vladi koji su prepoznali važnost ove inicijative jer je upravo budućnost prometa u velikoj mjeri oslonjena na razvoj željeznica.

Izaslanik Vlade RH i  državni tajnik za željeznicu, poštu i elektroničke telekomunikacije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić istaknuo je kako se Istra vidi kroz perspektivu cijele Republike Hrvatske na način razvoja željezničke infrastrukture kako Istre tako i cijelog područja RH. u ovoj godini željeznica, Vlada RH donijela je krovni dokument za razvoj željeznica u narednih deset godina koji ima refleks na razvoj svih pruga i svih dionica željeznica na teritoriju države.

Izrazito važna konferencija za buduću revitalizaciju željezničkog prometa nastavljena je prezentacijama o opisu stanja istarskih željeznica, osvrtu na sektor željezničkog putničkog i teretnog prometa, mogućnostima za modernizaciju infrastrukture, te onome što je potrebno i moguće učiniti da se stanje poboljša.

Svoja su izlaganja o ovim temama prisutnima održali povjesničar Andrej Bader, voditelj katedre na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Borna Abramović, predstavnik Hrvatskih željeznica Mirko Fonović, te izvršni direktor Steiermarkbahn und Bus GmbH & Steiermarkbahn Transport und Logistik GmbH Gerhard Harer.

U nastavku slijedi panel rasprava koja je posvećena daljnjem produbljivanju teme i svih pozitivnih aspekata revitalizacije, ali i poteškoća iznesenih u uvodnom dijelu. Analizirat će se s kakvim se preprekama i problemima susreću uključeni, ali i zainteresirani dionici kako iz javnog, tako i privatnog sektora. U planu je potaknuti razgovor o dobrim praksama i primjerima iz okruženja, o planovima za revitalizaciju i razvoj željeznice koja bi trebala biti u službi, gospodarstva i turizma Istre, te povezanosti željezničkog sustava.

Budućnost željeznice u Istarskoj županiji, te njezin opstanak i razvoj, uvjetovan je između ostalog i direktnim povezivanjem s hrvatskim prugama i uključenjem u slovenski, odnosno europski željeznički sustav, a sve s ciljem postizanja interoperabilnosti, tj. sposobnosti željezničkog sustava za siguran i neprekinut željeznički promet, kao i razine učinkovitosti koje treba odrediti prema zahtjevima korisnika.

Jedan od osnovnih preduvjeta pokretanja revitalizacije željezničke infrastrukture su upravo sami korisnici, ali i potencijalni korisnici željezničkog prijevoza/sustava – putničkog kroz turizam i teretnog kroz gospodarstvo – pa je stoga i jedan od osnovnih ciljeva ove šire panel rasprave, da svi sudionici konferencije čuju iz prve ruke o njihovim potrebama i zahtjevima.

Osim uvodničara, na raspravi će sudjelovati pomoćnik ravnatelja Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti – HAKOM Zdravko Jukić,  zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika, član uprave Transagent Boris Rosanda,  direktor Rockwool Adriatic Aleks Fonović te predstavnik turističkog sektora Denis Ivošević.

Moderator današnje konferencije je Mislav Togonal, a partneri iste su tvrtke ROCKWOOL Adriatic d.o.o i Valamar Riviera d.d.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još