FOTOGALERIJA: Predstavljen simpatični i izrazito korisni projekt „Do Teleferike i nazad“

Danas je, u 12 sati, održana press konferencija povodom završetka projekta Jedriličarskog kluba “Kvarner” “Do Teleferike i nazad” kojeg je financijski podupirala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu natječaja “Mali projekti za bolje sutra” iz Fondova gradova i općina. Partneri na projektu su bili MO Rabac, DVD Labin-Rabac i TZ Grada Labina.

Projekt „Do Teleferike i nazad“, početna je faza sveobuhvatne intencije JK Kvarner da revitalizira i očuva prostor Teleferike, a utemeljen je na zahtjevima i potrebama građana Rapca da sačuvaju vrijednu industrijsku kulturnu baštinu povezanu sa pomorstvom i ribarstvom na čijim je temeljima i nastalo naselje Rabac, iako sada najpoznatije po razvijenom turizmu.

Aktivnost je obuhvaćala čišćenje puta od JK Kvarner do Teleferike u dužini od cca 500 m na način da se proširuje postojeći put sa jedne i druge strane od raslinja na ukupnu širinu puta od 2 do 2,5 metara kako bi put i bez dodatnog čišćenja ostao prohodan više godina.

Očekivano, na neobičnoj lokaciji je press konferenciju otvorio Đulijano Kos, predsjednik JK Kvarner, koji je objasnio na koji se način odrađivalo čišćenje, te se zahvalio partnerima i sponzorima na projektu.

„Dugo potenciram tu Teleferiku, a i sam JK Kvarner je dosta povezan s njom. Sam put vodi ispred našeg kluba, pa je svakako nama bilo u interesu da taj put očistimo i uljepšamo vizuru. S druge strane, Teleferika je nekadašnja boksitna luka, a zanimljivo, i do dan danas je ostala u svim spisima, državnim i inim, označena kao luka. I to ima nekakvu poveznicu s morem, jedrenjem. Želimo da ljudi kada dolaze ovdje, da se osjećaju ugodnije te da vidi ljepotu ovog lokaliteta“, rekao je na početku Kos, a onda predao riječ Diegu Kalcu, voditelju projekta.

„Projekt je počeo 01. studenog 2021., a završetak je 31. ožujka 2022. postavljanjem ove table iza nas, koju je dizajnirala Ivona Verbanac. Kao i njoj, zahvaljujemo se i Marijanu Milevoju koji je nam je ustupio fotografije iz privatne arhive. Zahvala i Zakladi, MO Rabac, TZ Labin Rabac, svim volonterima, posebno udruzi Alfa Albona, ali i kampu Maslinica, članovima JK Kvarner. Nadam se da ćemo u sljedećim fazama pročistiti daljnji prostor oko Teleferike.“

Nakon toga se okupljenima obratila i Astrid Glavičić, direktorica Turističke zajednice Grada Labina, koja je naglasila kako i inače uspješno surađuju s JK Kvarner te je izrazila zadovoljstvo ovim projektom, a na kraju dodala kako se nada da će ova priča imati i nastavak. Veoma je pohvalno i kako je direktorica Glavičić bila jedna od volonterki tijekom akcije.

Borjan Batagelj, pročelnik Grada Labina, koji je rekao da ovakvi projekti ukazuju na mjesta na koja bi trebali posvetiti veću pažnju. Spomenuo je kako je Teleferika sama po sebi vrlo specifična i simbolična te se nada kako će ova akcija biti tek početak konekciji mora i kontinentalnog dijela lokaliteta.

Pred kraj, riječ je dobila Renata Kiršić koja je bila uključena od samog početka te koja je podrška klubu JK Kvarner. Istaknula je kako joj je veoma drago da je ovaj projekt prepoznat od strane Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te da je odrađen prema planu, bez obzira na sve prepreke. Pohvalila je i rad JK Kvarnera na uključivanju i poticanju ovakvog projekta.

Na kraju je Đulijano Kos, i sam inače Rapčanin, pomalo emotivno zaključio priču i nekako – rekao sve: „Kada pogledate, ustvari, većina Rapca vidi samo Teleferiku i u stvarnosti, ujutro kad se dignete, prvi pogled na more, vidite nju. Odatle i dolazi ta emocija prema ovom mjestu kod Rapčana, a ja uvijek znam govoriti da je ovo jedini pravi kulturno-povijesni spomenik u Rapcu. Veliko hvala svima.“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još