Gimnazijalci imali online predavanje dr.sc. Ane Crnković

Na poziv profesorice kemije Olivere Tadić mlada znanstvenica dr. sc. Ana Crnković održala je 8.12.2021. četrdesetpet minutno online predavanje na temu „Genetska informacija i redizajn proteina“.

Suradnja  s Anom   započela je na platformi „Science is wonderful“ koja je bila besplatna i otvorena za sve ljubitelje znanosti osnovnih i srednjih škola diljem Europe od 22.do 26.11.2021. Znanstvenici iz svih disciplina spremno su s učiteljima i učenicima razmjenjivali iskustva, inspirirali ih i pokazivali čarobni svijet istraživanja.

Ana Crnković završila je  diplomski studij molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Znanstvenica na postdoktorskom projektu Marie Curie za istraživanje nanopora koje sadrže neprirodne aminokiseline, a čija je svrha olakšana detekcija analita prisutnih u iznimno malim količinama.

Njen trenutni projekt uključuje proteine koji spontano stvaraju otvore nanometarskih dimenzija što se može iskoristiti za detekciju određenih spojeva, primjerice molekula koje nalazimo u našoj krvi. Kako bi to postigla, koristi tehnike genetskog inženjeringa i modificira te proteine za poboljšanu detekciju. Trenutno je zaposlena na Kemijskom Inštitutu u Ljubljani, u laboratoriju prof. dr. Gregora Anderluha.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još