Grad Labin potpisnik ConsumeLess Plus Memoranduma o razumijevanju

Prošloga tjedna u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam održano je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju projekta ConsumeLess Plus s lokalnim dionicima.

Jedan od potpisnika memoranduma koji je dio većeg istoimenog međunarodnog projekta je i Grad Labin.  Cilj projekta je pokazati da je ConsumeLess destinacija ona, koja uključenjem u realizaciju projekta postaje dio mediteranske zajednice, koja valorizira prirodne resurse, usluge ekosustava, kulturnu baštinu te se usredotočuje na lokalno gospodarstvo i zajednicu. Takva destinacija teži dobrobiti građana i posjetitelja što je dodana vrijednost za konkurentnost destinacije, osobito u današnjem vremenu obilježenom pandemijom COVID-19.

Svrha potpisivanja Memoranduma je promicanje implementacije “ConsumelessMed” oznake, čiji je cilj uključivanje pružatelja turističkih usluga (hotela, privatnih smještaja, kampova, kafića i restorana, ljetovališta na plaži, trgovina lokalnom hranom i rukotvorinama) smještenih u Istarskoj županiji i primjena posebnih mjera održivog gospodarenja energijom, vodom i otpadom, nudeći turistima odabir usluga koje mogu smanjiti potrošnju vode i energije te stvaranje otpada te bolje upoznati i cijeniti lokalne proizvode tijekom svog boravka. Kako je navedeno u Memorandumu uzimajući u obzir da turizam donosi niz negativnih vanjskih utjecaja, turističke destinacije moraju se suočiti s dodatnim izazovima koji se odnose na uštedu vode i energije, sprječavanje i gospodarenje otpadom zbog svojih geografskih i klimatskih obilježja, sezonalnosti i specifičnosti turističke industrije. Ti izazovi prijete zaštiti i očuvanju usluga ekosustava – mora, plaža, prirodnih resursa te proizvoda koje nude turističke destinacije, a koje osiguravaju ne samo ekološki opstanak, već i njihovu atraktivnost.

Partneri usvajaju Consume-less model koji se temelji na kvalifikaciji obalnih gradova kao “consume-less” destinacija te pomicanju aktivnosti kroz inovativnu komunikacijsku i teritorijalnu marketinšku kampanju, izravnim uključivanjem svih zainteresiranih aktera. Jedna od ključnih aktivnosti projekta je implementacija “CONSUME-LESS” oznake, koja se dodjeljuje privatnim ili javnim operaterima (pružateljima turističkih usluga) potpisujući obveze implementacije obveznih i dobrovoljnih akcija s ciljem smanjenja otpada te potrošnje vode i energije.

Ovo potpisivanje još je jedan od koraka ka razvoju i implementaciji zelenih politika i svemu što se u Labinu čini u svrhu održivog razvoja poput već poznatog projekta Green plus. Uz Grad Labin, potpisnici Memoranduma s Institutom za poljoprivredu i turizam su i Istarska županija, Grad Novigrad, Grad Rovinj, Grad Poreč, Turistička zajednica grada Pule i Turistička zajednica središnje Istre.

Projekt CONSUME-LESS PLUS, sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg MED.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još