Grad Labin prijavio projekt izrade prilazne rampe za prostor udruge „Krilo Labina“

Prošloga tjedna Grad Labin izvršio je kandidaturu projekta „Izgradnja prilazne rampe do zgrade Društvenog doma „Riko Milevoj“ na Javni poziv za sufinanciranje projekata rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2022. godini na području Republike Hrvatske.

Naime, radi se o projektu kojim bi se izgradile dvije prilazne rampe za osobe s invaliditetom na ulazu u prostor Doma „Riko Milevoj“ na Vinežu, točnije u njegov prizemni dio koji koriste članovi udruge „Krilo Labina“ i koji će uskoro biti pretvoren u dnevni centar za korisnike ove udruge.

S obzirom da se ispred navedenog prostora udruge nalazi izgrađena terasa koja je uzdignuta u odnosu na kotu postojećega terena potrebno je savladati visinsku razliku. I to u prvom dijelu od 37 cm te u drugome od 23 cm.

Stoga je Grad Labin izradio potrebne projekte s troškovnicima izrade prilaznih rampi kako bi se olakšalo korisnicima i izgradilo dvije armirano betonske rampe prilagođene potrebama osoba s invaliditetom.

Projekt je prijavljen na gore navedeni poziv za sufinanciranje putem Javnog poziva objavljenog od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, a vrijednost projekta je ukupno 82.985,53 kn, od čega traženi iznos sufinanciranja iznosi 66.388,42 kn, dok je ostatak iznosa od 16.597,10 kn osiguran kroz Proračun Grada Labina.

Podsjetimo, udruga „Krilo Labina“ okuplja osamnaest članova i svi su roditelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom s najtežim dijagnozama. Od ukupno osamnaest članova, devet njihovih korisnika ima trajna motorička oštećenja (uz mentalna) zbog kojih se mogu kretati jedino uz pomoć invalidskih kolica s posebnom namjenom i uz pomoć druge osobe.

Još troje korisnika ima psihofizičke smetnje, kao posljedice osnovnih kroničnih dijagnoza, zbog kojih su djelomično pokretni, ali uz pomoć druge osobe, tako da su za njih stepenice veliki izazov kojeg mogu riješiti samo uz tuđu pomoć.

Zbog ukupno dvanaest njihovih korisnika, izgradnja prilazne rampe je neophodna, jer je pristup prostorijama Udruge otežan pa djecu moraju nositi, a neka od njih imaju više od osamnaest godina pa to predstavlja dodatni napor i otežava rad Udruge, koji se sastoji od terapija za djecu članova udruge, igraonice za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, psihosocijalne podrške obiteljima, i budućeg dnevnog centra kojeg imaju u planu oformiti u prostoru Društvenog doma „Riko Milevoj“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još