Search
Close this search box.

Izložbom Jitke Navrátilove u Galeriji Alvona prošlog petka otvorena 30. izložbena sezona

Proteklog vikenda u tjednu velikih kulturnih događanja koji su Labin učinili bar na kratko prijestolnicom na kulturnoj karti RH, Galerija Alvona otvorila je  svoju 30. izložbenu sezonu izložbom Vertikala češke umjetnice Jitke Navrátilove.

Umjetnica je završila Akademiju likovnih umjetnosti arhitekture i dizajna u Pragu uz mentorstvo istaknutog češkog kipara, profesora Kurta Gebauera. Od 1998. godine kontinuirano izlaže u  Češkoj i inozemstvu. Bavi se slikanjem, fotografijom, izradom skulptura i prostornih objekata. U svojoj praksi također sudjeluje u realizaciji projekata revitalizacije i obnove povijesnih spomenika, uključujući javne prostore, a sudjelovala je i na brojnim međunarodnim kiparskim simpozijima. 

Povjesničar umjetnosti PhDr. Vítězslav Štajnochr promišljajući o njezinom stvaralaštvu istaknuo je kako same riječi ne mogu stvoriti vječnu ljepotu te kako se čovjek današnjice previše naviknuo na ideju o slici koja prikazuje stvarnost. U nastavku navodi kako je umjetnički rad zapravo novostvorena stvarnost, ali slikar sam po sebi nije moćan stvarati već tek u nadahnuću – udahnjuje dušu u sliku. I te slike su nerukotvorina, eikonés acheiropoiétoi.

Izloženi radovi izrazito su lirskog naboja te je Alvona prosijala u jarkim bojama prepunim svjetlosti. Za autoricu Vertikala simbolizira čovjeka koji je onaj koji spaja zemlju s nebom te ističe kako bi u svim ljudima trebalo biti otvoreno srce koje sjaji, smatrajući da je najvažnije sačuvati taj dragulj u sebi i ostati čista srca, ispunjena ljudskosti i dobrotom.

Sam postav ove izložbe je osebujan te prostor odiše svjetlom, čistoćom i toplinom.

Pored crteža u pastelu i slika u kombiniranoj tehnici umjetnica je izložila i tri svoje manje skulpture: Anđeo, Anđelica i Vpdena vila dok je centralno mjesto pripalo slici Ivan Krstitelj koja se doslovno stopila s oltarnim okvirom kao da je izvorno i oduvijek bila tu. Poseban akcent izložbi daje i sjajno inovativno postavljen akrilik na platnu UskrsnućeGejzir blaženstva pozicioniran na samo oltarno postolje.

Bilo je to otvorenje 167. samostalne izložbe od ukupno gotovo 200 organiziranih od 1993. uz realizirana 4 izdavačka projekta Galerije Alvona: 1 grafička mapa i 3 likovne monografije – Karlo Paliska, Quintino Bassani i Vinko Šaina. 

Poseban šarm otvorenju dao je i Alen Barić muziciranjem na mandolini koji je izvodio svoje autorske radove na instrumentu koji je sam i izradio.

Izložba ostaje otvorena do kraja mjeseca.

 Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još