Kompleks spomenika rudaru borcu dovršit će se fazno u četiri godine

Gotovo je nemoguće proći kroz Labin i ne vidjeti gigantski spomenik u samom središtu gradskih prometnica, spomenik Rudaru borcu, čiji su autori preminuli labinski kipar i slikar Quintino Bassani i rovinjski arhitekta Berislav Iskra, a koji gotovo četrdeset godina čeka da se završi, a sada nakon toliko desetljeća i obnovi.

Upravo je to zanimalo vijećnika Rasima Halilovića (IDS – ISU) na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina. Odgovarajući na pitanje, pročelnica Upravnog odjela za prostorno ređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata Grada Labina, Anamarija Lukšić, podsjetila je na važnost ovog monumentalnog spomenika, koji predstavlja memoriju na rudare i sve ono što Labin veže uz rudarstvo.

Dugi niz godina govori se o njegovoj obnovi, te je nakon četrdeset godina vrijeme da se to i učini. Ovaj prostor neće biti samo spomenik, već će omogućiti održavanje kulturnih i drugih događanja. Grad Labin se odlučio da se sredstva previđena za završetak spomenika planiraju kroz više proračunskih godina, odnosno kroz četiri godine, od 2022. do 2025. godine.

Procijenjena vrijednost radova za kompletan zahvat raspoređena su u dvije grupe. Jedna grupa obuhvaća građevinske radove a druga dekorativnu i javnu rasvjetu. Građevinski radovi su procijenjeni na 4,980 milijuna kuna uvećano za PDV-e, a za dekorativnu i javnu rasvjetu 1,300 milijuna kuna uvećano za PDV-e.

Okvirni sporazum je sklopljen s dva ponuditelja za svaku grupu radova posebno, a potom se sklapaju godišnji ugovori, pojasnila je pročelnica Lukšić, te dodala: Svjedoci smo događanja na tržištu uslijed pandemije, a potom i rata u Ukrajini, pa ćemo ovom Gradskom vijeću predložiti za 2022. i 2023. godinu sredstva u visini od 4,020 milijuna kuna, što će nam omogućiti da već u ovoj fazi, ugovorom za 2022. godini, Grad Labin nabavi sav građevinski materijal i materijal za rasvjetu, kako bismo preduhitrili otežane isporuke i povećanje cijena na jesen.

Radovi bi započeli u rujnu, odnosno listopadu ove godine, a nastavili bi se kroz proračunsku godinu 2023.

S tom fazom radova u naravi bit će uređen centralni dio spomenika.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još