Search
Close this search box.

AFERA “GRDA ŠKATULA” | Objavljujemo građevinske dozvole, a stvar definitivno nije tako jednostavna kako se čini – problem je sustav

Puno prašine podignule su fotografije nedvojbeno neobičnih građevina u Općini Sveta Nedjelja koje „strše“ i djeluju kao da su postavljene „iz svemira“. Ako nekome nešto to znači – da, i nama nisu lijepe i ne pripadaju tamo.

Međutim, od prve sekunde cijele „afere“ jasno nam je kako stvari, kao i najčešće u životu, nisu crno-bijele. Da, svima je estetski neugodno ono što vidimo na fotografijama, ali isto tako je malo vjerojatno da je to tamo postavljeno, u 2024. godini, protivno zakonima RH.

Da, 2010-tih se radilo svašta, prije toga još i gore, ali trenutno je anarhija mnogo teža nego prije. No, činjenica je da su propisi napravljeni tako da je, nominalno, anarhija ozakonjena o čemu ne svjedoče samo Županići, već i brojna druga mjesta diljem Labinštine.

Uvidom u Informacijski sustav prostornog uređenja vidljivo je da su obje „građevine“, ako to tako smijemo uopće nazvati, 3. travnja 2024. godine, dobile građevinsku dozvolu, odnosno akt za građenje.

Zašto, kako i na temelju čega – o tome će ipak morati suditi relevantne institucije čiji djelatnici, prije svega, imaju nešto više znanja od prosječnog novinara ili komentatora.

Ako netko želi imati crnu kuću koja podsjeća na ulašteni brodski kontejner, a zakon mu to ne priječi – javno sramoćenje je nepotrebno.

Prije mjesec dana bili su parlamentarni izbori čiji ishod sugerira kako zakoni Republike Hrvatske više-manje odgovaraju stanovništvu te države.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još