Search
Close this search box.

ALARMANTNE BROJKE: Hrvatska je osma država u svijetu po postotku smanjenja stanovništva

Svi znamo da imamo ozbiljan problem u Hrvatskoj po pitanju smanjenja broja stanovnika, ali možda ponekad nismo dovoljno svjesni problema. Političari se mogu hvaliti ‘friziranim’ priopćenjima, ali brojke su jasne – drastičan broj ljudi više ne živi u Hrvatskoj.

Jasno, u cjelokupno smanjenje spada i prirodni priraštaj koji je godinama negativan, ali brojke koje je iznio Marko Picek na Pixsellovoj infografici su apsolutno alarmantne. Prije svega, BIH je s Bugarskom država koja najviše na svijetu gubi stanovništva u postotcima, a slijede Libanon, Latvija i Litva.

Preko jedan posto izgubila je u proteklih deset godina i Venezuela, a na sedmom mjestu ove nepopularne ljestvice se nalazi Srbija. Samo mjesto ispod je Hrvatska, dakle osma najgora u svijetu po ovim brojkama.

Uz to, u 2020. godini je čak 31% manje djece rođeno nego 1991. godine, dakle prije ratnih događanja, a u posljednjih deset godina najveći pad u Hrvatskoj zabilježen je baš u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Stanje je alarmantno, a UN-ova projekcija je kako će se brojka stanovnika na ovim područjima drastično snižavati. Može li se to uopće zaustaviti?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još