Search
Close this search box.

Tonino Picula u Labinu: “U Europskom parlamentu se donosi dvije trećine zakonodavstva koje se primjenjuje u Hrvatskoj”

Danas je na labinskom markatu gostovao dugogodišnji SDP-ov europarlamentarac, Tonino Picula.

Dogodilo se to povodom europarlamentarnih izbora, a gospodin Picula je izjavio:

„U svom političkom životu važna dionica bila je kada sam bio gradonačelnik Velike Gorice, pa sam naučio izuzetno cijeniti napore ljudi koji djeluju u lokalnoj samoupravi. U životu sam radio na mnogim mjestima, ali biti gradonačelnik jednog grada, biti načelnik i župan, naprosto je činjenica koja znači da ste na tim položajima svojom politikom najbliži građanima“, rekao je Picula pa nastavio:

„Neki pametni političari su rekli da je lokalna politika najpametnija politika, jer postoji najmanja udaljenost između programa i građana. Zato mi je izuzetno drago da će 9. lipnja i građani ne samo RH nego 450 milijuna građana EU, ali i građani Labina imati priliku kazati svoje mišljenje o lokalnoj vlasti i EU parlamentu. Oni tu priliku ne smiju propustiti. U demokraciji nema nevažnih izbora, važni su izbori za mjesne odbore, za nacionalni parlament, ali i za Europski parlament koji je jako važan jer se tamo donosi dvije trećine zakonodavstva koje se primjenjuje u Hrvatskoj. Ako EU parlament svojim odlukama određuje uvjete života 450 milijuna ljudi, građani Europske unije moraju moći utjecati i na njegov sastav. Zato se nadam da će odaziv na izbore za EU parlament biti veći nego prije pet godina kada je odaziv bio relativno niskih 30 posto i da će građani Republike Hrvatske doći u poziciju da svojim dolaskom utječu na izbor EU parlamenta koji ima veliki utjecaj i na njihove uvjete života.“

Piculi iskustva ne nedostaje:

„Još kao ministar vanjskih poslova rekao sam da ćemo moći koristiti sve benefite EU onoga trenutka kada budemo graničili isključivo i samo sa članicama Europske unije. Hrvatska ima na svojim istočnim granicama tri države koje se bore da uđu u EU, imamo i najdužu granicu u EU i naš zadatak je da olakšamo tranziciju i pristupne pregovore onima koji doista žele biti članica EU, a to su BiH, Srbija i Crna Gora. SDP je stranka koja na svojoj listi pod rednim brojem 22 ima ljude koji su se dokazali u europskim poslovima, nacionalnim parlamentima i lokalnoj samoupravi i na neki način smo jamstvo da nećemo braniti samo projekte nego i temeljne vrijednosti koje su u samoj srži europskog projekta, a to je otvorenost, inkluzivnost, borba za pravosuđe odvojeno od politike, za prava svih manjina i slobodne medije.

Pozvivam sve građane Labinštine, ali i Istre da 9. lipnja izađu na izbore i glasaju za listu broj 22, a u Labinu i za mjesne odbore, jer je članstvo u EU i dobar sastav mjesnih odbora sigurna investicija u budućnost“, rekao je.

Riječ je uzela i predsjednica labinskog SDP-a Katarina Filipović:

„Pred nama su još jedni izbori za Europski parlament. Na isti dan održat će se i izbori za Mjesne odbore Grada Labina. Moram reći da sam jako ponosna što je ovo prvi put da SDP ima liste u svih sedam mjesnih odbora.

Napravili smo program od preko 60 točaka koje obuhvaćaju većinu problematike u svim mjesnim odborima, od onih najmanjih problema, pa do većih projekata i svi će biti iznešeni na Grad Labin“, rekla je Filipović pa dodala:

„Naravno uvijek smo otvoreni za nove prijedloge i sugestije od strane građana, a komunikacija s građanima nam je jako bitna. Prije nego što izađete na glasanje, razmislite što su dosadašnje političke opcije napravile za Vaše mjesne odbore. Pozivam sve građane da izađu na izbore i daju glas našim listama.

Izađite na izbore i dajte svoj glas za listu broj 22. To je glas za Europu ravnopravnosti, poštenja i solidarnosti. Koliko god nam se europske politike čine dalekim, one u velikoj mjeri oblikuju kvalitetu naših života, i stoga je važno u EU parlamentu imati dokazane borce za interese Hrvatske, a SDP te borce ima“, zaključila je Filipović te poručila kako je jedan od takvih danas bio u Labinu.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još