LABIN – ZVIJEZDA SVJETSKOG SAJMA TURIZMA U POLJSKOJ: Potpisan sporazum o suradnji između Labina i Zabrza

Kako je i najavljivano, danas je započelo posebno predstavljanje Labina na svjetskoj sceni. Naime Labin i Turistička zajednica Grada Labina od danas, 7. travnja do subote 9. travnja gostuju u Poljskom gradu Zabrze gdje su pozvani kao predstavnici Hrvatske na međunarodni sajam turizma i industrijske baštine.

Zemlja partner u organizaciji ovog međunarodnog eventa je Republika Hrvatska, a poziv Labinu da „brani“ boje Hrvatske i istu predstavi u najboljem svijetlu stigla je iz poljskog predstavništva Hrvatske turističke zajednice.

Dan je započeo veoma intenzivno gdje je u sklopu održavanja sajma turizma i industrije održana je i konferencija pod nazivom „Turizam nakon pandemije“ gdje je u jutarnjim satima jedan od predstavnika gradova sudionika bio i gradonačelnik Valter Glavičić koji je održao prezentaciju Labina, njegovih turističkih potencijala, bogate rudarske baštine, odrađenih projekata u sklopu revitalizacije rudarske baštine ali i budućih planova u ovom segmentu razvoja grada.

Zanimljivo je kako su konferenciji, tako i sajmu koji traje tri dana, prisustvovali brojni visoki gosti iz više europskih zemalja, a gradonačelnik Glavičić prezentacijom Labina posebno se istaknuo u segmentu kojim je detaljno prikazan daljnji tijek razvoja rudarskih hodnika za turističke svrhe.

Uz sam sajam na kojem se predstavlja Turistička zajednica, Grad Labin te naši poznati vinari i maslinari, u svečanom okruženju gradskog kazališta grada Zabrza održana je svečanost potpisivanja sporazuma o suradnji Labina i Zabrza.

Zabrze je grad koji spada u Šlesko vojvodstvo, dio je to administrativne podjele Poljske, a pokriva istočni dio Gornje Šleske i zapadni dio Malopoljske. Vojvodstvo broji oko 4,57 milijuna stanovnika te predstavlja najgušće naseljen dio Poljske s najvišim stupnjem urbanizacije. Sjedište vojvodstva su Katowice koje broje oko 315 tisuća stanovnika, dok Zabrze ima oko 190 tisuća. Radi se o gradu bogate rudarske povijesti i gradu koji je upravo jedan od rudarskih tunela prenamijenio turizmu.

Sporazum o suradnji između Labina i Zabrza na svečanosti su potpisali gradonačelnica Małgorzata Mańka-Szulik i gradonačelnik grada Labina Valter Glavičić.

„Veoma intenzivan dan koji je završavamo na najbolji mogući način – potpisivanjem sporazuma s gradom Zabrzom o budućoj suradnji. Radi se o tome da potpisom ovakvog ugovora nastavljamo dalje razvijati i širiti krug gradova slične povijesti u cilju daljnjeg razvoja projekata rudarske baštine i samih rudarskih tunela u jednu vrhunsku turističku atrakciju. Na primjeru Zabrza vidimo sve benefite turističke valorizacije rudnika i rudarstva, a suradnja kroz buduće EU projekte omogućit će nam da zajednički apliciramo i nastavimo graditi projekte budućnosti. Veseli me ova suradnja koja je još jednom potvrdila naše veliko prijateljstvo s gradovima Poljske i ne sumnjam kako će zajednički projekti obilježiti budućnost na najbolji mogući način. Svakodnevno uz vrhunske svjetske partnere, a od sada i Zabrze, razvijamo projekte usmjerene upravo k tom konačnom cilju turističke atrakcije ispod Labina. Predstavljanje na ovakvom događaju poput sajma turizma i industrijske baštine u ova tri dana, a jutros i na konferenciji o turizmu, mnogo znači za grad poput Labina koji ne samo da ovdje predstavlja Hrvatsku nego imamo i  odlične povratne informacije o ljudima iz cijele Europe koji su se dodatno upoznali s Labinom, i možemo vam sada i potvrditi, oduševljeni su!“ – istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić.

Potpisivanju i svečanosti nazočili su i predstavnici europskih gradova slične povijesti kao Labin, ali i brojnih turističkih odredišta. Valja naglasiti kako je prisutne na svečanosti oduševio i nastup Elis Lovrić koja je nekoliko skladbi izvela i na poljskom.

Predstavljanje Turističke zajednice i Grada Labina nastavlja se i sutra te subotu kada će brojnim posjetiteljima biti predstavljene ne samo ljepote našega kraja već i turistička i gastronomska ponuda.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još