KRATAK RAZGOVOR | Labinski novinar Robi Selan postao vlasnik crnog pojasa iz aikida 1. dan

Robi Selan poznati je labinski novinar koji je prošlog tjedna postao vlasnik crnog pojasa u aikidu. Tim povodom odlučili smo više saznati o tom sportu i njegovom angažmanu u istom. Za one koji ne znaju, prijevod bi bio ai (skladan) ki (životni) do (put).

Kada počinjete s aikidom, koliko ga već trenirate i kako ste došli do tog sporta?

Aikido se u Labinu trenira od 7. travnja 2007. godine. Ja sam odlazio u Pulu vježbati wing chun, a s obzirom da je voditelj, diplomirani kineziolog Robert Božac, vježbao i aikido, ponudio se da dođe prezentirati tu vještinu u Labin. Ostalo je, kako se to kaže, povijest.

Po Vama, što mu je posebnost, po čemu se razlikuje od ostalih borilačkih sportova? Zbog čega možda nije rasprostranjeniji?

Aikido je poseban po tome što još nitko od njega nije napravio sport. Npr. judo i karate su prije svega vještine, pa onda sportovi. Ali da bi napravio sport u kojemu se nešto mjeri i boduje trebaš postaviti neka ograničenja i pravila, a to onda ne bio akido koji se definira kao „vještina kreiranja situacije u kojoj ne nastaje sukob“.  U jiu jitsu, na primjer, poželjno je zadati bol protivniku, a u aikido nastojimo to izbjeći jer protivnika smatramo partnerom. Japanci na svoje borilačke vještine smatraju umjetnostima, a aikido je najbliži tome.

Kako ste došli do crnog pojasa? Koliko traje proces?

Do prvog dana treba položiti pet ispita s tehnikama i četiri međuispita na kojima se testira vaše stajanje. Možda u prvi mah zvuči glupo, ali to kako stojite kad vas netko pokuša gurnuti također pokazuje vaš napredak. Završi ispit sastoji se od pokazivanja 35 tehnika po točno određenom redoslijedu, kate štap protiv drvenog mača i kate drveni mač protiv drvenog mača. Za kraj jedan protiv trojice:  oni vas nastoje uhvatiti,  a vi to morate izbjeći tako što jednog po jednog obarate.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još