Saznali smo zašto ljudi brane labinski Sanitet – i u posljednjem aktualnom slučaju sve je odrađeno prema protokolu!

Obzirom da je vijest o objavi glumice Tihane Lazović izazvala mnogo komentara, ali i pohvala na račun labinskog saniteta kojeg ona spominje u pomalo negativnom kontekstu, odlučili smo provjeriti što je točno djelokrug rada saniteta, a što „hitna“.

Za početak, Hitna (HMP) i Sanitet su dvije različite ‘firme’. Sjedište HMP je u Puli, ne u Pazinu, a kada se nazove 194, dobije se Pula. Važno je za napomenuti kako Sanitet ne vozi bolove u prsima bez pregleda liječnika jer rade samo sestra i vozač. Tek nakon pregleda od strane liječnika, izdaje se nalog Sanitetu koji tada vozi.

Sanitet radi svaki dan od 7 do 19, a prijevozi se primaju do 18:45 kako je i zakonom propisano. Nadalje, važno je reći da Sanitet ne vozi kritične pacijente kako stoji u objavi poznate glumice, već to vozi hitna. U Labinu, naravno, ima RTG (rendgen), ali COVID pozitivni pacijenti tu ne idu na njega jer bi ga onda kontaminirali pa svi ostali ne bi mogli obavljati, već bi se konstantno trebala vršiti dekontaminacija.

Zbog toga, pravilo je da se pozitivni pacijenti voze u Pulu, kada liječnik smatra da im je potreban RTG. Neslužbeno doznajemo kako je labinski Sanitet postupio točno prema protokolu, a gospođa je odvedena u Pulu u 15:30 sati, nakon poziva doktorice opće prakse koja je ustanovila da bolova u prsima nema.

Osoblje Saniteta je bakicu dopratilo do covid hitnog trakta, ali je nakon toga uobičajeno da se pacijente ne čeka jer oni idu u obradu, a što znači da doktor nakon toga odlučuje ostaju li u bolnici ili idu doma. To može trajati i tri ili pet sati, ovisno o pacijentu i tegobama. Također, pomalo je nevjerojatno da je netko gospođu „izbacio“ iz hitnog trakta, obzirom da hitni covid trakt radi 24 sata dnevno. Iskustva djelatnika Saniteta su takva da se često ide uzeti osobe drugi dan i uvijek su kvalitetno zbrinute.

Sve ovo što smo saznali, govori u prilog labinskom Sanitetu, u čiju su obranu stali i komentatorice i komentatori na našem portalu što dovoljno govori na kakvom pozitivnom glasu je isti. Također, treba znati da se svi pozivi prema hitnoj snimaju te su i HMP i Sanitet pod GPS-om pa bi, da je bilo što odrađeno na krivi način, bilo provjerljivo.

No, kako sve činjenice govore, sve je napravljeno sukladno protokolima. Objavu poznate glumice koju smo prenijeli mi, ali i ostali mediji, nažalost, umanjuju vrijednost medicinskih radnika koji, u velikoj većini, rade mukotrpan posao kako bi pomogli ljudima. Nemojmo to zaboraviti.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još