Valter Flego: “Obranili smo pravo žena na izbor!”

“Jučer smo obranili pravo žena na izbor. To ne smije biti ideološko pitanje, već civilizacijski doseg svake demokratske države. Dovođenje u pitanje tog prava ekstremizam je i primitivizam koji ne smije naići na plodno tlo. Zakonskim ograničavanjem pobačaja ne smanjuje se njihov broj, već se prisiljava žene da riskiraju život i zdravlje u potrazi za nesigurnim pobačajem. Svi koji smo danas glasovali „za“, stali smo na stranu žena, ovi ostali žive u nekoj drugoj, zaostaloj, mračnoj Europi“, istaknuo je zastupnik IDS-a Valter Flego prilikom jučerašnjeg usvajanja Izvješća o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena zastupnika Predraga Freda Matića, s 378 glasova za.

– Od srca čestitam kolegi Matiću i svima koji su predano radili na ovoj rezoluciji. Pokazali smo kakvu Europu želimo. Ravnopravnu, otvorenu, solidarnu i poštenu – Europu 21. stoljeća. Europu koja ne dovodi u pitanje reproduktivna prava žena i njihovo pravo na izbor, u kojoj svatko ima jednako pravo donositi odluke o svom tijelu, bez diskriminacije, prisile i osude.

Rezolucija se zalaže za seksualno i reproduktivno zdravlje, pristup sigurnim menstrualnim proizvodima, seksualni odgoj prilagođen uzrastu, suvremena kontracepcijska sredstva, skrb u vezi sigurnog i legalnog pobačaju, pristup liječenju neplodnosti, skrb za trudnice, rodilje i babinjače te zaštitu prava lgbt osoba i ranjivih skupina. Rezolucijom je naznačeno da nazadovanje u području prava žena izravno utječe na procese erozije demokracije u EU-u jer njima upravljaju akteri koji se seksualnim i reproduktivnim zdravljem i pravima koriste za ostvarenje tzv. demografskih ciljeva.

U pogledu pobačaja jasno je naznačeno da se zakoni o pobačaju temelje na nacionalnom zakonodavstvu te se poziva države članice da zaštite prava svih osoba na donošenje vlastitih informiranih odluka o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima. Ljudsko je pravo imati pristup zdravstvenim uslugama i ne biti izložen neljudskom i ponižavajućem postupanju.

– Poručili smo 250 milijuna žena u Europi da smo uz njih i ušutkali dio zastupnika Europskog parlamenta u sramotnim nastojanjima da ugroze stečena ljudska prava. Za takva nazadnjačka razmišljanja nema mjesta u našoj Europi, naglasio je Flego te zaključio da je ovo danas „putokaz i Hrvatskoj što treba učiniti“.

– Ni 4 godine nakon naloga Ustavnog suda Hrvatskom saboru da donese novi zakon o pobačaju, kojim se pobačaj ne smije zakonom zabraniti, još uvijek čekamo na to.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još