ZLATNO DOBA STRANKE: Na današnji dan IDS je donio četiri Rovinjske deklaracije

Na današnji dan, sada već davne 1994. godine, IDS je donio na svom osmom Saboru u Rovinju tzv. četiri Rovinjske deklaracije, na krilima kojih je stranka došla do velikih političkih uspjeha.

Podsjetimo, to su one o demokratizaciji Republike Hrvatske, o regionalnom ustrojstvu RH, o autonomnoj Županiji istarskoj i o Euroregiji Istri. Na izborima za Zastupnički dom Sabora 1995. IDS-ovi kandidati pobijedili su u dvjema izbornim jedinicama, a na koalicijskoj listi više stranaka (HSS–IDS–HNS–HKDU) IDS je osvojio dva zastupnička mjesta (I. Jakovčić, Damir Kajin, D. Debeljuh, Axel Luttenberger).

Na lokalnim izborima 1997. IDS je – samostalno ili u koaliciji – osvojio većinu u gotovo svim gradovima i gotovo svim općinama Istre, u Županijskoj skupštini dobio je 26 od 40 vijećničkih mjesta, a u Skupštini PGŽ 3 mjesta. Na izborima za Županijski dom Sabora IDS je osvojio dva od tri mjesta u Istarskoj županiji (Aldo Skira, Emil Soldatić).

Na parlamentarne izbore 2001. IDS je izašao u koaliciji s HSS-om, HNS-om, LS-om, ASH-om (Porečka skupina) i potom sudjelovao u osnivanju Vlade RH. Na izborima za Skupštinu Istarske županije 2001. osvojio je 28 od 41 vijećničkoga mjesta, a za Skupštinu PGŽ dva mjesta. Na lokalnim izborima vlast u većini gradova i općina. Na izborima za Hrvatski Sabor 2003. u koaliciji SDP–IDS osvojio je 4 zastupnička mjesta (Valter Drandić, Damir Kajin, Dorotea Pešić-Bukovac, Valter Poropat).

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još