Darija Bistričić prva na županijskom natjecanju vizualnih umjetnosti i dizajna, Leonarda Ivašić druga

Prvo mjesto na ovogodišnjem županijskom natjecanju iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK 2022. u kategoriji 2A osvojila je Darija Bistričić, učenica 2.f razreda gimnazije, a 2. mjesto pripalo je  Leonardi Ivašić, učenici 4.f  razreda gimnazije, obje pod mentorstvom profesorice likovne kulture Alide Blašković-Koroljević.

Zadatak ovogodišnjeg natjecanja bio je izraditi plakat na temu „Načini oblikovanja forme u likovnoj umjetnosti“ koristeći digitalne alate Canva ili Pictochart. Korištenje gotovih predložaka nije bilo dozvoljeno, i natjecatelji su u potpunosti samostalno likovno i sadržajno oblikovali svoj plakat u zadanom vremenu, pri čemu je bilo potrebno i teorijsko znanje povijesti umjetnosti.

Učenici su istraživali načine oblikovanja forme na odabranim primjerima umjetničkih djela koja tematiziraju ljudsko tijelo. Pojmovi koji su se istraživali su: apstrahiranje, idealizacija, naturalizam, realizam i stilizacija. Argumentirano, koristeći stručnu terminologiju objasnili su svoj odabir tj. način oblikovanja forme na odabranom likovnom primjeru.

Pri realizaciji zadatka učenici su pokazali visoku razinu informatičke i medijske pismenosti, koju su povezali s kreativnim izričajem i ostvarenim ishodima nastavnog predmeta Likovna umjetnost.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još