Ines Gobo Bošković 2. na državnom natjecanju iz Povijesti

Državno natjecanje iz povijesti održalo se ove godine na otoku Krku, gradu Krk od 11. do 13. travnja gdje je Osnovna škola “Fran Krsto Frankopan” Krk  bila domaćin natjecateljima pozvanim natjecateljima iz osnovne i srednje škole.

Na Krku se okupilo oko 220 sudionika, 120 natjecateljica i natjecatelja, 80 mentora te 20 članova Državnog povjerenstva. Natjecalo se u kategoriji Pisanih testova te kategoriji Istraživačkog rada.

U kategoriji Istraživačkih radova nakon osvojenog 1. mjesta u Istarskoj županiji, učenica 4. razreda gimnazije naše škole Ines Gobo Bošković uz mentoricu profesoricu povijesti Dijanu Muškardin ove je godine osvojila izvrsno drugo mjesto. Tema istraživačkoga rada bila je Podvodna arheološka nalazišta amfora jugoistočne obale Istre.

Nalazišta amfora u jugoistočnom akvatoriju Istre, od Plominskog do Raškog zaljeva, svjedoče o postojanju trgovine koja se vodila na ovom području te ujedno daju odgovor o postojanju razvijene antičke trgovine uz jugoistočnu obalu Istre. O tome svjedoče i kopneni arheološki antički lokaliteti. Cilj je ovog rada bio označiti na karti postojeća nalazišta te trgovačke i pomorske putove.

Postojanje sedam većih nalazišta amfora te njihova tipologija potvrdila je trgovinu vinom, maslinovim uljem i ribljim prerađevinama u razdoblju od 1. st. pr. Kr. do 6. st. Nalazišta se odmah mapiralo i time se dobila pomorska trgovačka ruta koja se spajala na glavne trgovačko-pomorske antičke rute Sredozemlja. Rad  se temeljio na dostupnoj literaturi, povijesnim izvorima i kartama, kao i posjetima Narodnom muzeju Labin i pulskom amfiteatru gdje se nalazi stalni postav amfora u sklopu Arheološkog muzeja u Puli.

Nakon ocjenjivanja samog rada, njegovog prezentiranja i obrane Državno povjerenstvo je u postupku bodovanja po zadanim kriterijima rad plasirao na izvrsno drugo mjesto.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još