PRETJERANE POHVALE | Općina Kršan smanjila naknade jer je zakonski to morala?!

Mnogi mediji, uključujući i nas, ‘nasjeli’ smo na pozitivnu priču iz Općine Kršan ovih dana. Naime, kršansko Općinsko vijeće donijelo je odluku prema kojoj se smanjuju naknade za vijećnike te potpredsjednika i predsjednika Vijeća. Međutim, to baš i nisu donijeli iz vedra neba, već zato što ih – zakon na to prisiljava.

Naime, prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koji je na snazi od 24.12.2020., u lokalnoj samoupravi koja ima od tisuće do pet tisuća stanovnika, u što spada Općina Kršan, vijećnici godišnje mogu primiti do 6000 kuna. Dakle, Općina Kršan je s maksimalnih 500 kuna naknade za vijećnike smanjila na 400 kuna.

Nadalje, naknada za predsjednika tog predstavničkog tijela (Vijeća) može biti 50% veća od tih 6000 kuna, dakle maksimalno 9000 kuna. Pogađate, Općina Kršan je predsjedniku Općinskog vijeća smanjila naknadu na maksimalan zakonom dozvoljen iznos – 750 kuna mjesečno.

Svako smanjenje je super vijest, međutim, u ovom smo slučaju pretjerano nahvalili Kršance koji su samo počeli slijediti zakone RH na što su i primorani.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još