VIKENDOM KONKRETNO | Roman Carić: “Kapitalnih projekata nema niti će ih biti, kao što sam govorio u kampanji”

Roman Carić dostupan je medijima gotovo uvijek, iako su mu dani ‘prekratki’ u proteklih par mjeseci. Posljednji intervju za naš portal dao je 25. srpnja, a od tad čini se kao da je prošlo ‘ohoho’ više od četiri mjeseca. Tema nam nije nedostajalo ni ovog puta.

Uvijek nekako prvo pitanje bude osobne prirode. Bez ulazeći u detalje, je li Vaš život danas lakši ili teži nego prije godinu dana? Pomislite li ponekad – je li ovo meni trebalo?

Kao što sam više puta naglašavao, konkretne ponude za ulazak u politiku imao samo još 2007. godine, koje sam tada glatko odbijao, smatrajući kako nisam spreman i kako još moram mnogo učiti za ovu ulogu.

Smatrao sam, i još uvijek sam tog stava, da je vođenje jedne Općine, kao što je Općina Kršan sa proračunom od cca 30-35 milijuna kuna, na čiji se proračun danas direktno oslanja preko 40 djelatnika, odgovoran i težak zadatak, sa jako malo „šlaga“, a mnogo više „onog drugog“.

Načelnik je danas manager, psiholog, psihijatar, pedagog, političar, socijalni radnik, pravnik, financijer, građevinar, PR i komunikacijski stručnjak te sve ostalo što po potrebi treba. Barem se ja tako ponekada osjećam. A moj odgovor na Vaše pitanje neka bude „politički“ i neka glasi – ima boljih i lošijih dana.

Krenimo odmah snažno, govorimo o ‘slonu u sobi’. Kakva su Vaša predviđanja, dokad će proračun Općine Kršan biti u ovim okvirima, hoće li se uopće dogoditi nekakav ‘rez’ kad je u pitanju TE Plomin i ima li smisla pitati da prognozirate danas koliko se proračun može smanjiti, na koji iznos? Koliko danas u postotku se Općina Kršan ‘oslanja’ na TE Plomin?

Proračun Općine Kršan biti će u ovim okvirima još dovoljno dugo vremena, da se stignemo kvalitetno pripremiti na eventualne, za sada još uvijek neprovjerene „probne balone“ koji su se pojavili u javnosti i medijima prošlog mjeseca o zatvaranju Plomina II, barem po pitanju energent ugljena.

Poslovanje TE Plomin 2 zauzima oko 80 do 85 prihoda proračuna Općine Kršan. Ulažemo velika financijska sredstava u Poduzetničku zone Kršan Istok, koja će također biti jedna od punjača općinskog proračuna, zamašnjak razvoja i generator prihoda u narednom razdoblju, počevši od 2023. godine.

HEP, tj. TE Plomin 2 će na ovaj način poslovati, po meni, sigurno barem do 2035. godine (inače radni vijek joj je do 2040. godine), tako da je Proračun Općine Kršan „osiguran“ barem do tada. Naravno, to nas neće spriječiti od traženja novih izvora financiranja, kao i lobiranja, kod države i županije, kao i povlačenja EU sredstava.

Vezovi u Plomin Luci. Mnogi će reći da su Vašem prethodniku oni najviše naškodili. Ima li tu rješenja dan danas, ako još nisu svi zadovoljni, što se još može napraviti?

Načelnik Runko je u početku imao dobru ideju koja se kasnije u praksi postupno izjalovila odnosno pretvorila u nešto što više nitko ne može kontrolirati niti usudio bi reći, ispraviti, barem ne u ovoj fazi kada još cijeli objekt nema ni uporabnu dozvolu niti je prošao tehnički pregled.

Više sam puta naglasio da je cijeli privez čamaca formalno još uvijek gradilište i niti jedno plovilo tamo još ne bi ni smjelo biti privezano.

Iskreno, do rješavanja tehničkih/pravnih preduvjeta, nemam se namjeru baviti tom temom, prvenstveno jer nemam alata za provedbu komunalnog reda, tj. nema sankcija ni kazneno/prekršajnih odredbi za one koje ne poštuju taj red. Bez toga, sve pada u vodu i svaki napor je uzaludan.

Na predstavljanju KRedu-a, najavili ste uvođenje stipendija za deficitarna zanimanja. Možete li nam otkriti na koja se točno misli, koja su deficitarna zanimanja u OK trenutno?

Pravilnik o stipendiranju donesen je 2010. godine i od tada je pretrpio nekoliko Izmjena i dopuna, naravno prateći potrebe stipendista i prilagođavajući se novonastalim okolnostima u obrazovanju ali i novim trendovima i pojavama u društvu.

Trenutno su za Općinu Kršan predviđena sljedeća deficitarna zanimanja: Konobar, Kuhar, Bravar, Elektroinstalater, Zidar, Tesar, Soboslikar-ličilac, Mesar, Medicinski tehničar / sestra te Farmaceutski teničar (m/ž).

Ono što još tu moram napomenuti jest da osim što smo uveli nove stipendije za deficitarna zanimanja, postojeće, one studentske smo povećali i to na čak 1.000,00 kn. Isto tako, Općina Kršan sufinancirati će prijevoz učenika Srednjih škola na svim relacijama, na način da roditelji učenika plaćanju (svega) 100,00 kn mjesečno po učeniku, dok će ostatak troškova vozne karte snositi Općina Kršan i Vlada RH, za što ukupni izdatak za Općinu Kršan na godišnjoj razni iznosi oko 120.000,00 kn.

Za one učenike srednjih škola koji nisu korisnici prijevoza već tijekom školovanja stanuju u Učeničkim domovima, Općina Kršan podmiruje 50% troškova smještaja, u pravilu u iznosu od 350,00 kn mjesečno, za što se izdvaja oko 25.000,00 kn godišnje.

Isto tako, obiteljima težeg socijalno – materijalnog statusa, odobravati će se, putem posebnog zahtjeva, financijska pomoć za kupnju školskog pribora i ostalih školskih potrepština.

Proračun za 2022. godinu još nije izglasan, međutim, koje bi Vi kapitalne projekte odradili, koji će biti Vaši prioriteti za 2022. godinu?

Ono što je bitno, kapitalnih projekata nema niti će ih biti, kao što sam govorio u kampanji, dok se „mali“ problemi naših građana ne riješe do tog stupnja, da možemo razmišljati i o milijunskim projektima.

Previše je godina, vremena i naravno proračunskog novca proteklih godina utrošeno na  projekte koje i danas stoje, a čija je opravdanost, a da ne spominjemo isplativost, upitna.

Svakom građaninu je njegov „mali“ komunalni ili neki drugi problem koji ga tišti već godina, kapitalni projekat, i to je nešto na što se lokalna zajednica više ne smije oglušivati već izlaziti u susret i rješavati ih u što većoj mogućoj mjeri, naravno ovisno o raspoloživosti sredstva u proračunu. Tako sam započeo po preuzimanju vlasti, tako ću i nastaviti.

Što ćemo s demografijom? Općina Kršan je u 2020. godini imala je prirodni prirast od 45.1, što je pomalo zabrinjavajuće. Kakve mjere su Vam u planu na tom planu? Koliko uopće lokalna samouprava može pomoći kod poboljšanja prirodnog prirasta?

Općina Kršan provodi demografske mjere već skoro dvadeset godina, još daleko prije nego se riječ  ”demografija” uopće počela koristiti  u dnevno političkoj konotaciji i komunikaciji. Među prvim JLS u RH, zasigurno prvi u Istri, još 2004. godine uveli smo naknade za novorođenčad. Danas za istu mjeru izdvajamo preko 120.000,00 kn godišnje, znači od 2004. godine izdvojeno je preko 2.000.000,00 kn samo na isplatu tih naknada.

Komunalni doprinos za stanovnike Općine Kršan za granju prve nekretnine umanjen je za 90%. Za drugo dijete u vrtiću iz iste obitelji – boravak je besplatan.

Zasigurno tvrdim – život u Općini Kršan je do čak 30% jeftiniji/povoljniji nego u ostalim  krajevima Labinštine, a da ne govorimo o Istri općenito. Naravno, u planu je i poticanje mladi obitelji po pitanju stanogradnje i ostalih oblika potpore.

Ono što tu treba još posebno naglasiti jest da će Općina Kršan i ove godine financirati rad djelatnika u produženom boravkom u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić Čepić i to za dvije djelatnice, u Osnovnoj školi Vladimira Nazora također za dvije djelatnice plus jednu kuharicu te u područnom Odijeljenu Osnovne škole Ivo Lola Ribar Labin, PŠ Vozilići jednu djelatnicu, sa svim pravima iz radnog odnosa (regres, putni trošak i ostalo) za što će se izdvojiti iznos od oko 50.000,00 kn mjesečno, odnosno oko 550.000,00 kn na godišnjoj bazi.

Prošlog tjedna napravili ste pomalo ‘frajerski’ potez, bespogovorno izrazito pozitivni, smanjivanjem naknada za koje nismo sigurni ni zbog čega postoje. Koliko još ima prostora za „uštede“ u proračunu, imate li u planu još nekakvo ‘stezanje’ remena?

Nema tu ničeg ”frajerskog”. Pomalo me ljuti činjenica da je upravo ovaj portal ovu vijest prenio na pomalo nekorektan način, koji je započeo sa (nepotrebnim) hvalospjevima na moj račun, a završio sarkastičnim zaključkom kako je sve to učinjeno samo radi činjenice da sam/smo na to zakonom bili primorani.

To jednostavno nije istina i svaki profesionalni novinar bi trebao svoju grešku ispraviti na pošten način, a ne način da se „krivica“ prebaci na nekog drugog. To je svakako najlakše, ali zasigurno nije primjer pravog istraživačkog novinarstva.

Naravno da se Općina Kršan, kao i sve ostale JLS u RH morala uskladiti sa zakonom koji je postavio određena proračunska ograničenja, tu nema spora. Međutim, daleko prije ove odluke, promišljali smo o smanjivanju tih i tolikih naknada, na čemu i smo i počeli raditi opet kažem, davno prije te predmetne odluke od listopada ove godine.

Drugi potpredsjednik općinskog vijeća nije izabran, između ostalog, upravo radi ušteda u proračunu. Broj radnih tijela / komisija / Odbora Općinskog vijeća smanjen je od deset (pet članova i pet zamjenika) na svega tri, što je i minimum za rad tijela/komisija/odbora, opet, sve radi uštede u Proračunu. Samo Komisije za koje je zakonski utvrđen broj i sastav članova imaju više od tri člana.

Također, na kraju, i naknade predsjednika općinskog vijeća i potpredsjednika, bile bi smanjene na najmanju moguću mjeru, i bez da nam je to sam Zakon naložio. A ovo su samo neke od ušteda. Da ne spominjem značajne uštede na korištenju službenog automobila, reperezentacije itd itd.

Ponavljam, smatram da je članak koji je izašao bio nekorektan, da si svoju novinarsku brzopletost pokušao ”sanirati” još brzopletijim prebacivanjem loptice na mene i moje suradnike, ali Bože moj, i novinari imaju pravo na grešku, zar ne? Samo se onda i od njih očekuje da se za istu ispričaju javnosti. Meni ne trebaju, navikao sam na (neopravdane) kritike, ali javnost mora znati pravu istinu.


NAPOMENA UREDNIKA: Kako ne bi zbunili čitatelje, moramo napisati kako smo o temi smanjenja naknada u Općini Kršan pisali u dva navrata (dakle, nije bila jedna vijest kako se sugerira u prvom odlomku odgovora) te kako su pitanja načelniku Cariću poslana nakon prvog objavljenog teksta, nakon kojeg smo iskreno smatrali kako se radi o izrazito pozitivnom i ‘frajerskom’ potezu. Nakon naknadnih saznanja, objavljen je i drugi tekst u kojem stoji kako je Općina Kršan to primorana napraviti. Općini Kršan i načelniku Cariću čestitamo na svakoj uštedi, ma čime god bila motivirana.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još