VIKENDOM KONKRETNO | Ana Tavić: “Novost je što ove godine jedan dan festivala dislociramo”

Ana Tavić, vlasnica obrta ‘A na tavi’ idejna je pokretačica Shpeena Doxa, labinskog mini festivala dokumentarnog filma, a tim povodom smo je zamolili za odgovore na par pitanja.

Bila ste nam već gost i odgovorili na ovo, ali podsjetite nas, makar ukratko, kako je krenuo Shpeena Dox, festival dokumentarnog filma u Labinu?

Istina, bila sam gost 2019. i sjećam se da sam i tad odgovarala na brzinu, doslovno zadnji trenutak prije nego što sam morala izaći iz stana u sljedeće obveze.

Ni sada nije drugačije. 🙂 Nakon održanog tog izdanja, stigla je i ta neslavna 2020., kada smo zbog već svima logičnog razloga preskočili jedno izdanje festivala, ali zato se vraćamo ove godine.

Shpeena DOX je pokrenuta 2015.godine. Labin nije imao kino na otvorenom, nedostajalo je takvih sadržaja. Ja sam dugo vremena maštala o tome da prostor kod špine na par dana godišnje pretvorimo u ljetno kino na otvorenom. Maštala sam o filmovima, u uređenju prostora, o svemu. Spomenula sam tako tu ideju na jednoj kavi s Biancom Dagostin s kojom sam se tada intenzivnije družila zbog suradnje u nekim drugim projektima i tako je sve krenulo.

Priključili su se i Renata Kiršić kao pomoć u projektnom menadžmentu, a Neven Zulijani preuzeo je grafički dio festivala. Sjećam se da smo s organizacijom krenuli doslovno u zadnji trenutak, ali zajedno kao tim smo dobro funkcionirali. Iako uzbuđeni zbog planova, na trenutke smo bili jako pod stresom hoćemo li sve stići na vrijeme jer smo uletili u sve to bez pretjeranog razmišljanja.

Na kraju svega, bili smo umorni, ali presretni zbog postignutog. Kasnije, nakon drugog izdanja, Bianca nas je nažalost napustila zbog nekih privatnih obveza, tako da smo sad u timu Renata, Neven (koji pomaže iz Irske) i ja. 🙂

Što ćete odjenuti za labinsku premijeru?

Moram priznati da me malo iznenadilo ovo pitanje, ali s obzirom da je to event, a sam festival svake godine ima svoje otvaranje (koje doduše nije na razini nekih drugih festivala), ovo je potpuno legitimno pitanje.

S obzirom da smo mali tim, i osim Renate i mene, moram spomenuti naše bolje polovice i prijatelje koji nam uvijek daju neku ruku u bilo kom segmentu organizacije. Opet, s obzirom da smo mi glavne u koordinaciji, ima tu puno trčanja, nošenja i svega ostalog divnog iza organizacije festivala što možda na prvu nije vidljivo svima. Trudimo se lijepo obući, ali nam je funkcionalnost zbog navedenih razloga ipak prioritet.

Također, iz neke naše interne fore, bar za otvaranje trudile smo se odjenuti u skladu s vizualnim identitetom festivala, a to je ta naša prepoznatljiva žuta boja. Ove godine zbog specifičnosti festivala i potpunog preokreta na okolišna pitanja, tu našu već poznatu žutu zamijenila je zelena boja. Valjalo bi pronaći u ormaru nešto zeleno… Poznavajući Renatu i mene, bit će to neki održivi komad da u potpunosti budemo u skladu festivala.

Lani, u 2020. godini, festival se nije održao. Koliko je bilo zahtjevnije ove godine sve organizirati obzirom na epidemiološke mjere? Hoće li sve biti „kao uvijek“?

I ova je godina zaista izazovna za sve organizatore javnih događanja. Bilo je naravno i prošla, ali smo tada manje o svemu znali, i bili smo daleko više prestrašeni. Nama je uvijek naša publika bila na prvom mjestu, i nismo htjeli dovoditi nečiju sigurnost u pitanje.

Iz tog razloga, prošle smo godine smatrali da je daleko pametnije ili odgoditi, ili što smo naposljetku shvatili, otkazati za prošlu godinu. Sumnjali smo u to možemo li održati maksimalnu sigurnost svih na festivalu.

Nakon godinu dana svi smo se već polako navikli na cijelo stanje, ali smo postali i odgovorniji. Zato pozivam i posjetioce festivala da nastave biti odgovorni i da se pri dolasku na festival maksimalno pridržavaju mjera.

Festival neće biti kao uvijek, iz tog razloga ne radimo radionice s djecom, ali svakako će biti najbolji mogući u datim nam okolnostima. Bit će ograničen na 100 posjetitelja.

Idemo saznati ‘tehnikalije’, kada i gdje se ove godine održava Shpeena Dox?

Shpeena DOX se ove godine održava već sljedećeg vikenda, točnije 16. i 17.srpnja. Novost je što ove godine jedan dan festivala dislociramo. Doduše, nije to tolika novost, već smo to jednom izveli. Za jedno izdanje festivala jednu večer projekcija održali smo na Dubrovi, u amfiteatru. S obzirom da je ove godine 100 godina Labinske republike, ove će se godine subotnji program festivala održati na pjacalu kod šohta.

Tome će se posebno veseliti oni koji nam se uvijek žale kako je špina divan prostor, ali je stari grad nedovoljno dostupan. Sve ostalo ostaje isto, projekcije započinju kad padne mrak, u 21:30, završavaju do ponoći, a imamo i već standardno koncert.

Smijete li nam otkriti koji će se filmovi prikazivati u ta dva dana?

Program najavljujemo sutra na našim društvenim stranicama. Ono što sada mogu reći da se festival sastoji od 2 dugometražna i 5 kratkometražnih filmova koji su prikladni i za djecu i mlade. Osim toga, bit će tu i jedan koncert, ali više o svemu najavljujemo sutra!

Koliko je teško pronaći dokumentarni film financijski prihvatljiv i kulturološki zanimljiv u današnje vrijeme? Kakva je ponuda dokumentarnih filmova trenutno? Jeste li teško pronašli željeno?

Mislim da je ponuda zapravo dosta bogata, sve je više i više dokumentarnih filmova, i to odličnih. Postoji i jako puno distribucijskih kuća i producenata u Hrvatskoj, ali i vani koji su zaista odlični partneri i suradnici.

Ono što je zapravo najteže, a to je jedan od najvećih problema Shpeene je pronaći filmove koji su relevantni, kvalitetni, dobro prolaze kod publike, a i da financije festivala mogu preživjeti takvu ponudu. Osluškujemo potrebe i želje labinske publike, no često neke tražene filmove ne možemo uvrstiti u program jer su samo oni skuplji nego cijeli budžet festivala.

Uvijek se trudimo s limitiranim sredstvima napraviti čim šareniju ponudu. Nema smisla nešto nazivati festivalom ako će se održati projekcija jednog filma koji će “pojesti” cijeli budžet. Ono što je osim toga teško je svakako publika u kulturi. Teško je animirati ljude na dolazak, publika uvijek ima mnoštvo razloga zašto nije došla. Nezanimljiva ponuda, plaćaju se sadržaji, nisu informirani o događanju, moraju se voziti ili (u našem slučaju popeti do lokacije održavanja), nije bilo adekvatno vrijeme – publika je uvijek dosta komotna.

Vidjet ćemo hoće li se sad “post-lockdown” stanje biti bolje, jesu li se zaželjeli bilo kakvih događanja nakon dugo vremena suše i zatvorenosti u kulturi.

Za kraj, ovogodišnji „Shpeena Dox“ je obojan u zeleno. Otkrite nam detaljnije, što to točnije znači?

Da, kao što sam to već ranije najavila, ove godine smo našu žutu zamijenili zelenom bojom, a ovogodišnje geslo festivala uz “Osvježi se  uz dobar film” postalo je i “Sve nam je zeleno”.

Shpeena je kroz svoje djelovanje često propagirala okolišna pitanja: održavali smo tako kreativne radionice s djecom, nismo nepotrebno tiskali i trošili promo materijale, uključivali smo između ostalih i dokumentarne filmove eko tematike.

Ove godine priključujemo se Green + inicijativi koja je prošlog vikenda započela s projektom Za Labin bez plastike kojim želi labinski markat transformirati u tržnicu bez jednokratne plastike. Iako je ona od 3.srpnja službeno u EU zabranjena, Hrvatska naravno kasni s odlukama.

Labin nije htio čekati službene zabrane, pa je tako s ovom hvalevrijednom inicijativom krenuo već sada te je tako po tom pitanju postao drugi u Hrvatskoj i prvi u Istri. Iako je projekt tek u začetku, Labinjani dobro reagiraju i nadamo se da će projekt u potpunosti zaživjeti.

Što se tiče Shpeene, osim privremene promjene identiteta, Shpeena ove godine prikazuje samo filmove eko tematike. Također, sam slogan koji objašnjava da nam je sve pozelenilo, poručuje i to da ove godine nemamo nikakvih tiskanih promo materijala, nego je sve samo digitalno. Zato pozivam građane da nas prate na Facebooku Shpeene ili na novokreiranom Instagram računu festivala.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još