VIKENDOM KONKRETNO | LABONA: “Trenutni maksimalni mjesečni kapacitet naše pivovare je četiri tisuće litara!”

Ovog tjedna u centralnoj tjednoj rubrici „Vikendom konkretno“ ugostili smo Labonu, prvo labinsko craft pivo. Što nam je poručila ekipa iza tog brenda, saznajte u nastavku – i nama su bili veoma zanimljivi.

Kako se razvila ideja?

Početak kuhanja domaće bire vjerojatno je sličan kao i kod svih ostalih craft pivovara. Goran je krenuo sa prvim kuhanjem (eksperimentiranjem)  u konobi u loncu od 30 litara, s ne baš spektakularnim rezultatima.

„Modernizacija“ postrojenja u homemade izvedbi, te konstantno proučavanje i edukacija rezultirali su pivom (American pale ale) koji je i danas prisutan na tržištu.

Kasnije se amaterskom kuhanju pridružuju Sandi i Kristian, te polako opremljujemo pivovaru. Nakon sređivanja sve potrebne papirologije, otvaramo prvu labinsku craft pivovaru. Nakon otvaranja se timu pridružuju Danijel i Slobodan.

Otkud znanje o procesu proizvodnje pive?

Standardno – stručna literatura, internet, internet forumi, razmjena iskustva sa kolegama pivarima…

Tko je sve uključen u ovu priču?

Iza ove priče stoje Goran Licul, Sandi Karlović, Kristian Meden, Danijel Batelić i Slobodan Pifar.

Koliki su kapaciteti vaše craft pivovare? Koliko tržišta možete opskrbljivati?

Koliko tržišta možete opskrbljivati? Trenutni maksimalni mjesečni kapacitet pivovare je 4 000 litara. U pripremi je proširenje kapaciteta na maksimalnih 6 000 litara mjesečno.

Koje vrste piva nude unutar ovog brenda? Po čemu se one razlikuju?

Labona American Pale Ale

Alc. Vol.: 5,5%

Ekstrakt: 11,7%

Pivo skladnog tijela i ugodne gorčine, slamnato žute boje. Krasi ga čvrsta bijela pjena koja traje.

Glavni aduti ovog piva su aroma cvjetnog meda uz lagane note ananasa i tropskog voća koje osvježavaju. Savršeno odgovara uz burgere, steakove, začinjene salate, polutvrde sireve i voćne deserte.

Labona India Pale Ale

Alc. Vol.: 6,5%

Ekstrakt: 13,8%

Jako pivo, zlatno jantarne boje i bijele postojane pjene. Punog tijela i smjele gorčine ovo je pivo prava eksplozija okusa.

Note tropskog voća, kojim dominira grapefruit, borovina, muškatni oraščić i cvjetne arome savršeno će upotpuniti vrlo pikantna jela, prženu hranu, ribu, burgere i razne čokoladne slastice.

Labona Blonde Ale

Alc. Vol.: 5,0%

Ekstrakt: 10,4%

Pivo srednjeg tijela i lagane gorčine dobar je balans između sladnosti i gorčine.

Zlatno je žute boje sa tankom bijelom pjenom koja traje.

Krušne note sa aromama bagremovog meda i marcipana dodatno će začiniti laganija jela kao što su razne tjestenine, lagane salate, jela od piletine i svježi sir

Labona Porter

Alc. Vol.: 6,0%

Ekstrakt: 12,8%

Pivo tamno kestenaste boje sa primamljivom smeđom pjenom. Prevladavaju note tamne karamele, likoricije i dozrelih crvenih jabuka.

Srednjeg tijela i srednje jake gorčine u ovom pivu do izražaja dolaze specijalni prženi tipovi slada koji se koriste u proizvodnji ovog piva. Kao takvo, izvrsno paše uz goveđa ili variva sa divljači, meke i sireve sa plemenitom pljesni, te čokoladne deserte i sladoled.

Zašto je Labona pivo posebno ili drugačije od ostalih?

Labona pivo je posebno jer ga radimo kao da je za nas osobno i želimo da zajedno sa nama uživate u pivskom doživljaju koji pružaju naša piva.

Koja je tajna dobrog piva?

Tajna dobrog piva je balans između tijela, gorčine, arome i karbonizacije.

Vidimo da je pivo moguće naći na nekim lokacijama u Labinu, kakve su prve reakcije?

Prve reakcije su više nego zadovoljavajuće.

Kako vi ocjenjujte craft scenu u Hrvatskoj u odnosu na svjetsku?

Iako kod nas craft scena postoji već dosta dugo uz zavidnu kvalitetu, još uvijek je jako slabo prisutna i nedovoljno popularizirana među domaćom publikom. U zadnje vrijeme se primjećuje porast kulture crafta, te se nadamo da će publika prepoznati kvalitetu craft piva u odnosu na industrijske lagere.

Gdje ljubitelji piva mogu naći Labonu?

Pizzeria Rumore Labin, pizzeria Napoli Labin, pizzeria Burra Plomin, restaurant Ferali Štrmac, caffe bar Karbon Labin, caffe bar Empire Labin, caffe bar Valentino Labin, caffe bar Formula Labin, restaurant Tri Murve Vozilići, caffe bar Alter Ego Labin, hotel Villa Annette Rabac, pizzeria Pineta Labin, caffe bar Vrks Pula, Old city pub Pula, caffe bar Hustler Šišan…

Koji su vam planovi za dalje nakon početnog lansiranja brenda?

Povećanje kapaciteta uz zadržavanje kvalitete, te širenje tržišta. Ali, i promoviranje craft scene.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još