VIKENDOM KONKRETNO | Valter Glavičić: „Iza mene je intenzivnih pet godina!”

Valter Glavičić je tradicionalno krajem godine dostupan za čitatelje Labinske Komune. Točnije, dostupan je uvijek, ali ga mi krajem svake godine posebno zasmetamo za intervju.

I krajem 2021. godine dogovorili smo razgovor na temu aktualnosti, ali ispriječio se koronavirus pa je i intervju odgođen za neka druga vremena.

Ritam labinskog gradonačelnika je dosta užurban, pa smo morali sačekati da dođe iz Poljske kako bismo mu postavili nekoliko pitanja o aktualnostima…

Prije svega, vratili ste se iz Poljske, što ste točno tamo boravili i na koje ste sve načine predstavili Labin kao destinaciju? Je li bilo još predstavnika iz Hrvatske ili okolnih država? Kako je došlo do tog predstavljanja?

Labin je prošloga tjedna u Poljskoj predstavljen na međunarodnom sajmu turizma gdje je Turistička zajednica izlagala kao predstavnik Hrvatske, naravno u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Štand je bio vrlo posjećen, a posjetitelji su mogli kušati vina Juričić, maslinovo ulje Negri te vidjeti promotivne materijale Labina i Rapca iz ruka direktorice TZ-a Astrid Glavičić. Osobno sam bio predavač na konferenciji „Turizam u post-pandemijskom razdoblju“ gdje sam predstavio labinsku ideju preoblikovanja napuštenih rudnika u veliku turističku atrakciju.

Treće, u prepunom kazalištu u gradu Zabrze potpisan je sporazum o suradnji između Labina i Zabrza. Sporazum je vrlo bitan jer je upravo Zabrze grad koji je europskim novcem uspio rudnik pretvoriti u veliku turističku atrakciju. Godišnje ima preko 200 tisuća posjetitelja što bi kroz idućih nekoliko godina trebao biti i naš cilj!

Za mjesec dana će biti pet godina kako ste gradonačelnik Labina. Je li Vam se život u odnosu na, recimo, 2016., promijenio iz temelja? U čemu najviše se očitaju promjene, a što je ostalo isto?

Pa definitivno da je već krajem 2016. kada je javnost upoznata s odlukom predsjedništva IDS-a o podršci mojoj kandidaturi, život mene, a i moje obitelji krenuo nekim drugim smjerom. Sigurno je da je trebalo vremena i meni osobno, a i kompletnom okruženju da prihvati kako je Labin dobio novog gradonačelnika.

Uvijek kažem da su jedino pravo mjerilo svega građani i zato je praktički svaki moj izlazak na ulicu, trgovinu, kavu nešto što vrijedi više od svega. Odlazak na posao od ponedjeljka do petka samo je dio mojih tjednih aktivnosti, tako da danas, nakon pet godina od preuzimanja upravljanja gradom zasigurno mogu reći da je iza mene intenzivnih pet godina.

Nisam toliko profesionalan, ne mogu se više strpiti. Kada će lopate ‘zaigrati’ povodom nogometnog terena s umjetnom travom? Kakva je procedura, kada će krenuti radovi? Jer, tek kad oni krenu, onda će tek nogometni djelatnici biti mirni.

Pa da malo budemo sportski interesantniji, postavit ću kontra pitanje: Kada je u Labinu zadnji put izgrađeno novo nogometno igralište?

Točan odgovor je vjerojatno nekih pola stoljeća unatrag. Zato je izgradnja novog nogometnog igrališta na Vinežu veliki iskorak. Šta smo sve napravili?

Najprije smo morali izmijeniti Prostorni plan Grada Labina. Nakon toga raspisati natječaj za projektiranje i izabrati projektantsku kuću. Trenutno smo u fazi izdavanja građevinske dozvole. Planiramo do kraja svibnja raspisati natječaj za samo izvođenje građevinskih radova.

Kada se izabere izvođač i potpiše ugovor o izvođenju kreće uvođenje izvođača u posao i početak radova. Vjerujem da je taj toliko iščekivani trenutak negdje u srpnju mjesecu.

Ostanimo na sportskim temama. Đanluka Miletić će biti predsjednik SZGL u još jednom mandatu i gotovo unisono svi su time zadovoljni. SZGL je definitivno ‘organ’ za pohvalu, ali što treba labinskom sportu nakon nogometnog igrališta? Je li to nešto infrastrukturno ili popravljanje nekog drugog segmenta?

Prije svega čestitke i Đanluki Miletiću kao i cijelom Izvršnom odboru koji sjajno kormilari labinskom Sportskom zajednicom.

Da se nadovežem na prethodno pitanje, tekuća i iduća godina u infrastrukturnom smislu biti će obilježena izgradnjom nogometnog igrališta na Vinežu. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je kredit za sportski centar „Franko Mileta“ koji je podignut na razdoblje od deset godina negdje na polovici isplate.

Svi daljnji koraci ulaganja u sportsku infrastrukturu biti će dogovarani kao i do sada sa Sportskom zajednicom jer upravo sportaši najbolje znaju potrebe u sportu.

Moramo se dotaknuti i IDS-a, jer od našeg posljednjeg intervjua, u stranci je „pala bomba“. Naravno, vi ćete reći kako su to demokratske promjene, ali morate priznati kako je ostavka Borisa Miletića bila svojevrsni „tenk u kokošinjac“. Mislim da se svi slažu kako se IDS treba mijenjati, a po Vama, u kojem smjeru? Je li IDS danas kompaktniji nego prije godinu dana?

Svi se slažu, a neki zajednički nazivnik izlaganja na Saboru IDS-a u rujnu pa potom u veljači bio je da smo dobili poruku od birača, da je treba shvatiti vrlo ozbiljno i da se treba mijenjati u korak s vremenom. Istina je da se na hrvatskoj političkoj sceni prošle godine uzdrmalo puno toga, pa tako i na istarskoj.

Ali, sve je to shvatljivo i ne daj Bože da nije tako. Oni koji su spremni nositi se s promjenama opstat će, a oni koji misle da će raditi kao pred deset ili više godina odlaze polako u povijest.

Je li je IDS kompaktniji nego pred godinu dana? Mislim da se preslagivanja unutar stranke pomalo privode kraju, a tek nakon toga krenuti će prave promjene koje svi toliko iščekuju.

Kakva je Vaša današnja suradnja sa županom Miletićem?

Suradnja sa Županom je korektna. Župan redovito saziva koordinacije gradonačelnika gdje se raspravljaju i dogovaraju koraci u rješavanju zajedničkih problema poput gospodarenja otpadom, hitne medicinske pomoći, zajedničkih javnih nabava i sličnih problematika.

Na koordinaciji se raspravljalo i o problematici ranog otkrivanja karcinoma dojke, a neki su puta stavovi usuglašeni, a neki puta i ne. Ubrzo delegacija Županije stiže u Labin gdje će se razgovarati o zajedničkim projektima Grada i Županije.

Kako komentirate sredine gdje su novi čelnici gradova postale osobe koje su, dojam je, imale jednu jedinu agendu – „srušimo IDS“, a danas, niti godinu dana kasnije, u tim lokalitetima djeluje politički kolaps. Ide li to Vama gradonačelnicima u prilog, u smislu da je očito teže voditi gradove nego se to čini na prvu?

Zajedničko u funkcioniranju, bolje reći nefunkcioniranju Zagreba, Splita i Pule upravo je pobjeda novih lica i listi prošle godine na lokalnim izborima. Danas, godinu dana poslije, situacija u sva ta tri grada definitivno je nestabilnija i lošija za građane nego prije. Stavite se na trenutak u kožu potencijalnog investitora i postavite si pitanje:

Biste li ulagali u jedan od ta tri grada? Vrijeme je najbolji sudac, ali sam siguran da će građani ta tri grada dobro razmisliti da li bi izabrali isto kao i pred godinu dana.

Dosta teških tema, završimo u pomalo revijalnom tonu, ili ako ništa drugo, na lokalnijim temama. Što želite Labinu do kraja 2022., a što sebi osobno?

Prije svega vraćanje na staro normalno na način da se na jesen više ne vraćaju nikakve nedavno ukinute mjere. Želim jednu pravu turističku sezonu i realizaciju zacrtanog proračuna, a samim time i projekata.

Sebi osobno prije svega puno zdravlja i čim više zajedničkih trenutaka sa svojom obitelji.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još