KRONIKA JEDNOG PROPADANJA: Ervin Kiršić na društvenim mrežama se pita tko je odgovoran i zašto nije nitko?!

Labinski kineziolog i trener u AK Albona, Ervin Kiršić, danas se javnosti obratio putem objave na društvenim mrežama, a tema je bila infrastruktura u labinskom sportu. Kritičan je ovog puta bio Kiršić, koji za mnogo stvari ima i čvrste argumente.

„Dugo sam razmišljao da li da napišem ovaj tekst ili ne. Znam da nekima neće dobro sjesti, znam da ću za neke ponovo ja biti glavni problem, jer sam uočio problem, kao i u nekim drugim slučajevima. Ali, neka…

Neki dan sam pročitao, tj. mediji su objavili vijest kako Labin dobiva još jedno vrhunsko sportsko igralište kod OŠ Matija Vlačić. U tom tekstu posebno me impresionirao dio naslova “još jedno”. To bi valjda trebalo značiti da mi u Labinu imamo još vrhunskih sportskih igrališta. Jedno od takvih je zasigurno i atletska staza na stadionu Rudara službeno otvorena na školskom prvenstvu u studenom 2016 g., a u koju je Grad Labin uložio 1,7 milijuna kuna. Kako slika vrijedi tisuću riječi, ja neću opisivat kako ta staza trenutno izgleda  već ću priložiti par fotografija nastalih kronološki, od trenutka uočavanja problema do današnjeg dana.

Dva su razloga zašto ta staza tako izgleda:

Prvi razlog: LOŠA IZRADA – oštećenja su nastala na djelu staze na kojem gotovo da se i nije treniralo, a nije bilo nikakvog vandalizma. Razlog je u tome, da izvođač na tom dijelu staze prilikom izrade nije pošpricao dovoljan sloj tartana. Odmah po završetku izrade staze, napomenuo sam nadležnima, da je taj dio staze na određenim mjestima premekan i da ga treba pratiti.

Drugi razlog: – APSOLUTNA NEBRIGA NADLEŽNIH za stazu.

Prvo oštećenje, pojavilo se u ožujku 2021. g. u vidu malih rupica i izraženog crnila što znači nedostatak tartana. Stanje sam fotografirao 8. travnja 2021. g. i obavijestio nadležne. Tad je odmah trebalo reagirati i sanirati male rupice koje su tada iznosile oko 1 – 2 cm. Naravno ništa napravljeno nije, pa 12. svibnja 2021. g. ponovo fotografiram stanje, rupice su sad 3 – 5 cm. Ponovno obavještavam nadležne i dobivam odgovor da uskoro izvođač dolazi popravljati neko drugo igralište, pa će se i to srediti. Naravno, došao nije nitko.

U kolovozu 2021. g. obavio sam razgovor sa stručnjacima za tartan, te im pokazao fotografije stanja labinske staze, sad su to već bila ozbiljna oštećenja. Dobio sam njihovu potvrdu kako je stanje alarmantno i kako je moguć kompletan raspad staze ako se ne sanira prije zime i sezone kiša. Ponovno obavještavam nadležne i dobivam odgovor da izvođač dolazi u rujnu 2021. g. u Rašu, sanirati tamo nešto pa će se i to srediti. Danas je Uskrsni ponedjeljak 2022. g., došao naravno nije nitko. A stanje je vidljivo na slikama. Uz napomenu da sad je suprotna strana staze u stanju kakva je bila danas raspadnuta strana pred godinu dana, što znači da će iduću godinu vjerojatno cijela staza izgledati ovako.

Napominjem, da se pravovremeno reagiralo zaustavilo bi se daljnje propadanje uz minimalni trošak. Danas je za sanaciju potreban već ozbiljni zahvat jer treba sanirati barem 30 metara staze. Kako se trenutno radi još jedno igralište u gradu, a na kojeg se postavlja podloga manje kvalitete od ove na stadionu Rudara, nadam se da se neće dozvoliti da dođe do istog scenarija. Još se više nadam ukoliko do toga dođe (a nadam se da doći neće), da se nećemo čuditi “ko pura dreku” zašto je do toga došlo kao i u ovom slučaju.

I sve to u gradu čija sportska zajednica za sebe voli reći da je jedna od najboljih“, napisao je Kiršić i dokumentirao fotografijama rečeno.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još