Search
Close this search box.
Home Eventi Umjetnost Izložba Rozarij sv. Stjepana / otvorenje 13. lipnja u 20 h / Kapela sv. Stjepana, Stari grad Labin

Izložba Rozarij sv. Stjepana / otvorenje 13. lipnja u 20 h / Kapela sv. Stjepana, Stari grad Labin

U vijestima o kulturi ovih se dana pisalo i o velikoj retrospektivnoj izložbi Dubravke Lošić koja se uskoro otvara u Galeriji umjetnina u Splitu. Rozariji su jedan od prepoznatljivih ciklusa njenog opusa koji nadograđeno perpetuira još od osamdesetih godina prošloga stoljeća. Upravo se s novo-produciranim radovima pripadnim navedenom ciklusu ova nacionalno afirmirana umjetnica predstavlja u Labinu 13. lipnja izložbom Rozarij sv. Stjepana u organizaciji Gradske galerije Labin

Izložba indikativnog naziva transformirat će popratni izložbeni prostor kapele sv. Stjepana u integralnu instalacijsku formu evocirajući alegorijski temu „ružičnjaka“. „Ako ‘Rozarij sv. Stjepana’ nije do sada samom veličinom najambiciozniji projekt Dubravke Lošić, onda je svakako najambiciozniji u namjeri da ostvari ideju totalnog umjetničkog djela i u potpunosti se prilagodi i poistovjeti s prostorom“ navodi kustos izložbe Branko Franceschi. Kako dalje objašnjava, „držeći se prostorne dispozicije, ‘Rozarij’ gusto prekriva zidove, razrjeđuje se prema oltaru i prozorima, prelazi na strop i osipa se po podu. Jedini je do sada oprostoren Lošićkin rozarij u kojeg se ulazi i uranja i fizički i mentalno“. „U opusu Dubravke Lošić ‘Rozariji’ su publici najpoznatiji i ujedno najdugovječniji ciklus. Stvara ih od 1987. godine do danas, kao kombinaciju ritualnog samopročišćavanja, meditacije i pokore. Formu svog rozarija zasnovala je na interpretaciji i multipliciranju motiva ruže kao u sebe uvijene forme, najčešće smotka tkanine“, dodaje Franceschi u uvodniku izložbe.

Tako se može povući paralela s prvim izloženim rozarijem u sakralnom prostoru  dubrovačke crkve Rozario 1988. i nesvakidašnje „imerzivne“ instalacije u kapeli sv. Stjepana koju će stvarati in situ od 09. lipnja u Labinu.

Otvorenje je zakazano 13. lipnja u 20 sati, a izložba ostaje otvorena do 09. rujna 2024. u radnom vremenu Gradske galerije Labin dostupnom na mrežnim stranicama Pučkog otvorenog učilišta Labin i društvenim mrežama Galerije.

Izložba je ostvarena sredstvima Grada Labina, Ministarstva kulture i medija RH i Istarske županije Odjela za kulturu i zavičajnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)