LABIN ART REPUBLIKA SE VRAĆA – u prvoj polovici srpnja čak dva “festivala unutar festivala”

Nakon jedne od najneobičnijih i kulturnim događanjima najsiromašnijih sezona, prouzrokovanih globalnom pandemijom koronavirusa, Labin Art Republika se “na mala vrata” vraća programima na koje su Labinjani i njihovi gosti navikli tijekom gotovo dva desetljeća održavanja sada već tradicionalnog ljetnog festivala kulture i umjetnosti.

Ovogodišnje labinsko “ljeto u bojama coolture” otvaraju dva “festivala unutar festivala” – jedan uobičajeni i jedan potpuno novi! Više godina najvjerniji posjetitelji LAR-a izražavali su želju za većim brojem scenskih izvedbi u vidu kazališnih predstava. Oni će ove godine svakako doći na svoje, jer tijekom srpnja će se u Labinu prvi put održati kazališni festival malih formi – MOLI, koji će labinsku starogradsku jezgru pretvoriti u malu kazališnu oazu!

U ovim izazovnim vremenima, poglavito za nezavisnu kazališnu scenu, umjetnička organizacija KOVA, u suradnji s Gradom Labinom, uz potporu Turističke zajednice Grada Labina, pokrenula je ovaj kazališni festival malih formi, koji je programski fokusiran na izvrsna izvedbena ostvarenja s nezavisne kazališne scene, različitih formata i žanrova. Kreativni producent festivala je Mario Gigović.

Radi se o malom, boutique, ljetnom festivalu, koji lokalnoj publici i gostima želi ponuditi zanimljiv kazališni program za odrasle i djecu, visoke umjetničke razine. Festival će se održati tijekom srpnja – svaki tjedan četvrtkom, izvedbama na otvorenom, na pozornici Kod špine. Ulaz je na sve izvedbe – slobodan.

Prvi četvrtak – 01. srpnja u 21:30h, u Labinu gostuje Ecija Ojdanić, s kabaretom “Vla, Vla, Vlajland” u režiji Ivana Lea Leme i produkciji njenog Kazališta Moruzgva. Ova je predstava svojevrsni hommage velikanki dijalektalne stand-up forme Neli Eržišnik.

Potom, 08. srpnja u 21:30h u Labinu, nakon gotovo dvadeset godina, gostuje Tarik Filipović, omiljeni glumac i poznato lice s televizijskih ekrana. Tarik će u Labinu izvesti predstavu “Ćiro”, inspiriranu životom “trenera svih trenera” – Miroslavom Ćirom Blaževićem, koja je već oduševila brojnu publiku diljem svijeta, od Kanade, Australije, Austrije, Švedske….

U četvrtak, 15. srpnja u 21h, u Labinu gostuje zagrebačko kazalište Mala Scena, s predstavom za djecu. “Sunce djever i Neva Nevičica”, inspiriranom istoimenom pripovijetkom Ivane Brlić Mažuranić, u izvedbi Buge Marije Šimić, uz glazbeno ruho Mateja Meštrovića.

Festival 29. srpnja u 21H zatvara predstava “Ježeva kućica”, u produkciji Tvornice lutaka iz Zagreba i izvedbi Petre Radin i Maria Kovača.

„Niz godina se u ljetnim mjesecima u labinskoj starogradskoj jezgri održava manifestacija Labin Art Republika, koja je krovni nazivnik za gotovo sve kulturno-umjetničke projekte koji se tijekom srpnja i kolovoza događaju u Labinu, koja će ove godine biti obogaćena ovim vrlo zanimljivim kazališnim festivalom!“, ističe Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina.

Tradicionalno, prvi dani srpnja donose sadržaje za ljubitelje sofisiticiranije glazbe. Labinska JAZZ REPUBLIKA i ove godine pozvala je kako eminentne tako i perspektivne lokalne i nacionalne izvođače jazz i srodnih glazbenih pravaca. Uz tradicionalnu jazz pozornicu na Špini, ove će se godine čak dva nastupa odviti u romantičnom i šarmantnom prostoru amfiteatra Parka skulptura Dubrova.

U subotu 3. srpnja na “Špini” će zasvirati labinskoj publici dobro poznati i dragi jazz-blues duo Alba & Leo. Petak 9. srpnja dan je kada će po prvi puta u labinskom starom gradu zasvirati jedno od najvećih imena etno-jazza ne samo Istre već i Hrvatske – Franko Krajcar, u pratnji svoje vjerne skupine Indivia. Subotu i nedjelju, 10. i 11. srpnja, festival seli na Dubrovu, a u čarobnom kamenom amfiteatru prvog dana zasvirat će progresivni fusion jazz kvartet Sick Sheets, koji su prošle godine u potpunosti oduševili labinsku publiku na Špini. Najvjerniji gost labinskog jazz festivala, maestralni Robert Mikuljan, ovaj puta dolazi s novim kvintetom etabliranih glazbenika, a njihovim će nastupom u nedjelju 11. srpnja završiti ovogodišnja JAZZ republika.

Program festivala MOLI te Labin JAZZ Republike sufinancira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još