Tematska stručna vodstva povodom 62. obljetnice osnivanja Narodnog muzeja Labin

Narodni muzej Labin 30. travnja 2022. (subota) slavi 62. obljetnicu od osnivanja gdje će se prigodnim programom obilježiti ovaj značajni događaj za sve građane Labina i Labinštine.

Posjetitelje tijekom cijelog dana očekuje popust na ulaznicu od 50%, a s početkom u 17:00 sati može se sudjelovati na tematskom stručnom vodstvu po stalnom postavu Muzeja.

Posjetitelje će voditi Olja Višković, kustosica Muzeja te Mladen Bajramović, predsjednik Udruge Istarski ugljenokopi Raša gdje će ujedno predstaviti neke predmete koje udruga baštini iz bogate tradicije rudarenja na Labinštini.

Otkrijte bogatu povijest Labinštine upoznavanjem arheoloških nalazaka i natpisa izloženih u muzejskom lapidariju, istražite rudarsku povijest i doživite djelić osjećaja rada i života rudara u replici rudnika, upoznajte etnografsku zbirku i život i djelo Giuseppine Martinuzzi!

Vodstvo će trajati 60 minuta i besplatno je za sve sudionike, a održava se na hrvatskom jeziku. Mole se cijenjeni posjetitelje da svoj dolazak najave na službeni mail muzej@uciliste-labin.hr radi adekvatne organizacije grupe jer je broj sudionika ograničen.

Facebook event možete popratiti ovdje.

O Muzeju

Narodni muzej Labin smješten je u starogradskoj jezgri grada Labina, unutar barokne palače Battiala – Lazzarini, prepoznatljive po crvenkastoj fasadi s plavim prozorima i impozantnoj veličini od skoro tisuću četvornih metara. Palača je izgrađena oko 1630., dok njezina fasada datira iz 1727. godine. Služila je kao obiteljska rezidencija labinske plemenitaške obitelji Battiala sve do 19. stoljeća kad je udajom Margherite Battiala za Lodovica Lazzarinija palača prešla u zajedničko vlasništvo obitelji Battiala – Lazzarini.

Nakon Drugog svjetskog rata obitelj je iselila iz Labina, a njihova je palača nacionalizirana i najprije pretvorena u učenički internat, a potom i u stambenu zgradu. U proljeće 1960. godine u njoj je otvoren Narodni muzej Labin zahvaljujući inicijativi profesora labinske gimnazije Dragutina Heima, Mire Heim te Miljenka Fadljevića. Iako je u vrijeme osnivanja Muzeja u prostorijama palače Battiala – Lazzarini još uvijek stanovalo dvanaest stanara, već su u prvim godinama postavljeni temelji arheološkoj, rudarskoj, etnografskoj, kulturno – povijesnoj zbirci, te zbirci radničkog pokreta i NOB-a.

U razdoblju od 01. prosinca 1967. do 31. prosinca 1968. godine Muzej je djelovao u sklopu poduzeća Suvenir Istre, te je krajem 1968. godine zaposlen prvi kustos sa stalnim radnim vremenom.

Godine 1978., 01. siječnja, Muzej je ušao u sastav Radničkog sveučilišta Labin, odnosno današnjeg Pučkog otvorenog učilišta Labin čiji je dio još i danas. Uz stalni postav, koji je smješten u palači Battiala – Lazzarini, sastavni dijelovi muzeja su Memorijalna zbirka Matije Vlačića Ilirika koja je smještena u palači Franković i Zbirka sakralnih umjetnina smještena u crkvi bratovštine Sv. Marije Tješiteljice na usponu za Stari grad.

Redovno radno vrijeme Muzeja
srijeda – četvrtak – petak 10.00 – 14.00 sati
subota – nedjelja 11.00 do 17.00 sati

Za grupne posjete Muzeju obvezna je prethodna najava.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još