Akcijom čišćenja Prtloga prikupljeno 880 kilograma otpada

U nedjelju, 3. travnja 2022. godine, udruga Alfa Albona održala je akciju čišćenja priobalja uvale Prtlog do Šeničine u sklopu Svjetskog dana činjenja dobrih djela.

Svjetski dan činjenja dobrih djela globalni je pokret koji u jednom danu ujedinjuje ljude svih kultura i podrijetla kako bi zajedno činili dobro. Temelji se na jednostavnoj ideji da svatko može učiniti nešto dobro, bilo veliko ili malo, kako bi poboljšao svoje i živote drugih i pozitivno djelovao na promjenu u svijetu.

Na globalnoj razini pokretač akcije je organizacija Good Deeds Day, a koordinator u Hrvatskoj udruga Djeca za bolji svijet. U akciji su sudjelovali brojni građani, stanovnici Prtloga, ali i mnoge lokalne udruge, inicijative i ustanove, a osim Alfa Albone tu su bili i Crveni križ Labin, Građanska inicijativa Volim Prtlog, Komunalno poduzeće 1. maj, Grad Labin, Labin – zdravi grad, FLAG Alba/LAG Istočna Istra, Mjesni odbor Labin Gornji i Turistička zajednica Grada Labina.

Akcijom se nastojalo razviti praksu volontiranja kod lokalnog stanovništva, brigu za okoliš, vlastito okruženje i lokalnu zajednicu, ali i umrežavanje i razvijanje dobrih praksi kod raznih udruga, inicijativa i institucija.

Za najmlađe sudionike organizirana je i edukativna šetnja te prigodna radionica. U akciji je prikupljeno ukupno 880 kilograma otpada, i to: 320 kg miješanog komunalnog otpada, 130 kg plastike, 70 kg metala, 300 kg glomaznog otpada te 60 kg otpadnih guma.

Važno je napomenuti kako u akciju nije bilo uključeno čišćenje podmorja, jer bi u tom slučaju količine otpada bile drastično veće. Ovim putem organizatori i partneri zahvaljuju svima koji su se odazvali akciji i doprinijeli kreiranju čišćeg i zdravijeg okruženja u lokalnoj zajednici.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još